Elnáculta az ünneplést a horvát válogatott focista

futball
2013 november 22., 13:00

Az ausztralohorvát Josip Šimunićnak sikerült megénekeltetnie a lelkes közönséget a horvát válogatott Izland elleni, vébészereplést érő győzelme után. Pechjére a hírhedt usztasa (horvát fasiszta) jelszót, a Za dom spremnit (A hazáért kész) skandáltatta az értő publikummal - olyan ez, mintha a magyarok továbbjutásánál Juhász Roland azt kiabálná a közönségnek, hogy Adjon az Isten.

Ez még a horvát hatóságoknak is sok volt, az ügyészség 25 ezer kunára (~egymillió forintra) büntette Šimunićot, aki ellen most a Fifa is vizsgálatot indított.

Šimunić azzal védekezik, hogy nem úgy gondolta. Bár a horvát ügyészek szerint tisztában volt vele, hogy mit kiabál - és hogy az ezzel párhuzamosan művelt karlengetés mire utal - az Ausztráliában felnőtt focista szerint csak a pillanat ragadta magával, és neki a haza "szeretet, melegséget és pozitív küzdelmet jelent".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.