Helló, sajtószabadság! A Kúria visszadobta az újságíró véleményszabadságát védő jogerős ítéletet

POLITIKA
2013 november 22., 11:30

Spirk József, az Index újságírója 2009 júniusában írt egy cikket az Emfesz egydolláros eladásának furcsaságairól. Ebben írt arról is, hogy a Magyar Energiahivatal vezetője részt vett az üzlet titkos előkészítésében.

Ezért első fokon megrovásban részesítették, de a másodfokú, jogerős ítélet bűncselekmény hiányában felmentette. Az ügyészség nem fellebbezett, aztán váratlanul, a hathónapos felülvizsgálati határidő lejárta előtt pár nappal mégiscsak kérte az ítélet felülvizsgálatát.

A Kúria pedig megsemmisítette a másodfokú ítéletet és új eljárásra kötelezte a másodfokú bíróságot - erről bővebben az Index cikkében olvashat.

A döntés ellen tiltakozott az Átlátszó.hu, a CivilMédia, az Eötvös Károly Intézet, a Főszerkesztők Fóruma, a Független Médiaközpont, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Médiajogfigyelő, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Társaság a Szabadságjogokért.

Ez utóbbi a kúria ítélete után publikálta kisfilmjét arról, hogy hogyan bénítja a magyarországi oknyomozó sajtót az, hogy mondvacsinált indokokkal rágalmazási pereket lehet indítani az újságírók ellen.

Disclaimer: Spirk József, Joe évekig a kollégám volt, és a mai napig a barátom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.