A gyilkosság napja

külföld
2013 november 22., 06:21
photo_camera Cecil Stoughton/AFP/WHITE HOUSE PHOTOGRAPH

John F. Kennedy, az USA harmincötödik elnöke 1963. november 21-én Texasba repült feleségével Jackie-vel, hogy a lecsendesítse a háborgó demokratákat. Az elnöki géppel, az Air Force One-nal először San Antonióba, majd Houstonba repülnek. Az út első éjszakáját Forth Worth-ban töltik. Másnap, a hatvan kilométeres utat mintegy 13 perc alatt teszik meg, és landolnak Dallasban, ahol 1948 óta nem járt amerikai elnök. A mintegy kétezerfős tömeg, a várakozásokkal ellentétben, nagy ovációval fogadja az elnöki párt, akiket Lyndon B. Johnson alelnök fogad.

photo_camera Cecil Stoughton/AFP/WHITE HOUSE PHOTOGRAPH

Az elnöki konvoj dél körül hagyja el a repülőteret. Az SS-100-X kódjelű nyitott limuzinban az elnöki pár mellett helyet foglal John Connally texasi kormányzó és felesége. A dallasi autózás elején, annyira kevesen sorakoznak fel az elnök fogadására, hogy a First Lady viccből a plakátoknak is integet.

photo_camera Getty Images
photo_camera Getty Images

1

Fél egykor fordul be az elnököt szállító, lépésben haladó autó a Houston útról az Elm utcába.

photo_camera AFP/Brendan SMIALOWSKI

Lee Harvey Oswald a városi könyvtár hatodik emeletén alakított ki lőállást magának. A zavaros életű férfit az FBI megfigyelte, miután a háború után a Szovjetunióba költözött, majd visszatért az Államokba. Felesége orosz volt, de a viszonyuk nem volt jó, állandó magánéleti gondjaik voltak. Oswaldnak világos indítéka nem volt, inkább a nála sikeresebb és magasabbra jutó embereket gyűlölte. 1963 áprilisában már megpróbált megölni egy tábornokot, de akkor elvétette a lövést.

photo_camera AFP/Brendan SMIALOWSKI

Három lövést ad le Oswald, 8,4 másodperc alatt a Mannlicher-Carcano puskával. Majd eldobja fegyverét és lerohan a lépcsőn, ahol egy rendőr megállítja, de elengedi, mivel Oswald igazolja, hogy a könyvtárban dolgozik.

Kennedy Assassination

A három lövés közül egy az autót sem találja el, egy az elnök tarkójának alsó részét éri. Ez a 6,5 mm-es lövedék okozta sérülés nem halálos. A golyó Kennedy légcsövét átszakítja, majd előbb Connally kormányzó hátába fúródik, aztán csuklóján keresztülmenve a combjába fúródik. Az elnök a lövéstől nem dől el, mivel JFK-nek komoly gerinc- és derékfájdalmai miatt egy pólya volt a combjától a hátáig tekerve, hogy merevítse és tehermentesítse azt. Ez tartotta ülve. A konvoj 6 kilométerre volt a legközelebbi kórháztól. Az elnök sofőre, Bill Green hátrafordult, hogy megnézze mi történt, az autó még lassan halad. Ekkor érkezik a halálos lövés, ami áthalad Kennedy fején.

photo_camera Getty Images

12 óra 33 perckor ér a meglőtt elnököt szállító autó a Parkland Memoriál kórházhoz, ahol valamilyen kommunikációs hiba folytán, hiába van érvényben a legmagasabb riasztás, senki sem várja őket. A sebészeket úgy kell összeszedni, először a kormányzót szedik ki az autóból, akinek egész nap küzdenek az életéért. Őt sikerül megmenteni. Az ekkor már valószínűleg halott Kennedyt is műtőbe tolják végül, ahol tizennégy orvos foglalkozik vele, bár mindenki tudja, hogy nem tudják visszahozni az életben. Ekkor tudja meg a merénylet hírét Bobby Kennedy, az elnök öccse, aki azonnal lezáratja az ovális irodát és a legfontosabb iratokat elviteti a Fehér Házból. Végül dr. William Kemp Clark közli a halálhírt a First Ladyvel.

photo_camera Getty Images
photo_camera AFP/Cecil Stoughton/WHITE HOUSE PHOTOGRAPHS

A város legbiztonságosabb helyére, az Air Force One-ra először Johnson alelnök, később Jackie Kennedy is megérkezik. A gépből gyorsan kiszerelnek pár üléssort, hogy az elnök koporsóját is magukkal vigyék. A holttest kiadása a kórházból botrányba fullad, mert a dallasi halottkém a gyilkosság miatt boncolást szeretne végezni, amit a titkosszolgálati tisztek nem engednek. Végül lökdösődésig fajul a nézetkülönbség, de az elnök védelmét ellátó ügynökök fogják és kiviszik a reptérre a koporsót.

photo_camera AFP/Cecil Stoughton/WHITE HOUSE PHOTOGRAPHS

Lyndon Johnsont, aki végig ott volt a kórházban is, Sarah Hughes szövetségi bíró előtt leteszi az elnöki esküt. Ő az Egyesült Államok 36. elnöke. Mellette áll Jackie Kennedy véres kabátban, alig két órával a lövések eldördülése után.Headline News

Getty Images
photo_camera Getty Images

Oswald a merénylet után albérletébe megy, ahol magához veszi 38-as kaliberű pisztolyát. Nagy erőkkel keresik, fantomleírása minden rendőrnél ott van. Másfél óra múlva egy járőr állítja meg, akit négy lövéssel végez ki a nyílt utcán. Később egy moziba menekül, a jegypénztáros értesíti a fizetés nélkül beszaladó férfiról a rendőrséget, elkapják. Oswaldot két nappal később, amikor a megyei börtönbe akarták átszállítani, amikor Jack Ruby, egy éjszakai bár tulajdonosa hasba lőtte. A gyilkosságot élőben közvetítik az Oswald átszállítását tudosító tévék. Oswald belehal sérüléseibe. Utolsó szavai azok voltak, hogy "Balek vagyok".

photo_camera Getty Images

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.