Nincs az a kapcsolat, amin némi agresszívkedéssel ne lehetne rontani, gondolta Kína

és légtérvédelmi övezetet hozott létre egy szigetcsoport felett, ami szerinte az övé. Japán szerint meg nem. A légtérvédelmi övezetbe belépő gépeknek engedelmeskedniük kell a kínai vadászgépeknek, vagy számolniuk "vészhelyzeti légvédelmi intézkedésekkel". Ez utóbbi, gondolom, a rendetlenkedő lelövését jelenti".

Japán már tiltakozott is a lépés ellen, amit "eszkalációnak" nevezett.

A vitatott terület, a japánul Szenkakunak, kínaiul Tiaojünek nevezett, inkább szikla-, semmint szigetcsoport a dél-kínai tengeren, Tajvan közelében. Maguknak a szigeteknek sok jelentőségük nincsen, igazából csak azért fontosak, mert a szigetek és Japán között jelentős tenger alatti szénhidrogén-mezőket sejtenek. Az pedig, hogy ezt ki termelheti ki, attól is függ, hogy melyik ország gazdasági övezetéhez tartozhat. Ha a szigetek Japánéi, akkor Japán, ha Kínáéi, akkor Kína.

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, a szigeteket Tajvan is a magáénak tartja, így ők is tiltakoztak. Sőt, jelezték, hogy katonai ellenlépéseket tesznek nemzetük biztonsága érdekében. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.