Pakisztán nem hagyja békén az orvost, aki segített felkutatni Oszama bin Ladent

külföld
2013 november 23., 10:42

Shakil Afridit most éppen gyilkosság miatt emelhetnek ellene vádat, mert 2006-ban egy vakbeles páciense belehalt a műtét után fellépő komplikációkba. Afridi volt az, aki otlóprogramnak álcázva DNS-mintákat gyűjtött Abbottabadban, ahol Oszama bin Laden haláláig bujkált.

Afridi ügyvédje szerint a 2006-os műtét miatt nem is lehetne eljárást indítani, mert ha hibázott is védence, az eset már elévült.

Afridit bin Laden megölése óta folyamatosan zaklatják a hatóságok. 2012 májusában 33 év börtönre ítélték államellenes összeesküvés vádjával. Ez abból állt volna a vád szerint, hogy orvosi ellátást nyújtott és gyógyeszközöket adott betiltott fegyveres milíciáknak. Ezt az ügyet újratárgyalhatják, mert egy bíróság felülbírálta az eredeti ítéletet.

Az Egyesült Államok Pakisztán tudta nélkül, az ország szuverenitását megsértve ütött rajta 2011 május 1-én Oszama bin Ladenen. Afridit ezért sokan hazaárulónak is tartják. (Via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.