Masírozós-egyenruhás náci lett Besztercebánya megye elnöke

Egy echte feketeegyenruhás-masírozós náci nyerte a szombati elnökválasztás második fordulóját Szlovákiában, Besztercebánya megyében. Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke EU- és cigányellenes akcióiról, kijelentéseiről ismert, öltözködésben meg simán veri a mi összes gárdánkat, úgy tudja nácimódra nyakban hordani a kettős keresztet. (Aki akarja, itt megcsodálhatja. Az egyik képen például teszkós bambuszfáklyával menetel. Nem tűnik olyan nagyon normálisnak.)

Kotleba annak ellenére 55 százalékot szerzett, és tulajdonképpen simán győzött, hogy az ellenjelöltet a baloldali kormánypártok támogatták. Az eredmény, a Bumm.sk értékelése szerint megrázta a szlovák belpolitikát.

A megyei választások legfontosabb eredménye magyar szempontból: Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja jelöltje Nagyszombat megyében végül nem tudta megverni Tibor Mikuš regnáló megyeelnököt. Berényi második lett a választás első fordulójában, és ugyan csak 18 százalékot kapott, ami a negyven százalék feletti eredményt elérő Mikušt alig fenyegette, a két forduló között maga Robert Fico kormányfő is bekapcsolódott a kampányba, arra biztatva a szlovák lakosságot, menjen szavazni, nehogy már magyar elnöke legyen a megyének. Fico valamelyest fölpiszkálta a kormánypárti és a szlovák nacionalista szavazókat, de az ellentábort is, Berényi a második fordulóban majdnem megduplázta az eredményét, de így is simán alulmaradt a szavazatok több mint hatvanöt százalékát megszerző Mikušsal szemben.

A Bumm.sk szerint Berényi úgy értékeli, hogy Kotleba kínos győzelméért is Fico a felelős, mert a magyar szavazókat elriasztotta a Smer jelöltjétől.