A legszervilisebb lap legszervilisebb interjúja a legszervilisebb politikussal

media
2013 november 26., 09:38
comments 3

November utolsó hetén két nehéz feladat hárult a világ médiájának fogyasztóira. Végignézni Pharrell Williams amerikai énekes-rapper 24 órás videóklipjét, és elolvasni a Magyar Nemzet egész oldalas, A kommunizmus bukása nem igazolás a kapitalizmusra című interjúját a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Pozsgay Imrével. Egy amerikai kollégával sorsot húztunk, és persze neki volt mázlija: ő nézhetett klipet, nekem pedig olvasnom kellett.

A klip öt legjobb pillanatáról itt lehet olvasni, én azonban sajnos nem tudtam ilyen könnyen megúszni a dolgot. A legszervilisebb magyar lapban az utóbbi hatvan év legstabilabban szervilis teljesítményét nyújtó magyar politikussal készített interjút nem lehet öt pontra redukálni. Annyi briliáns megoldás van itt a kérdezőtől és a válaszadótól egyaránt, hogy muszáj mindkettejüknek teret adni.

Az öt legjobb húzás a Magyar Nemzettől az egész oldalas Pozsgay-interjújukban

 • Az a nyitókérdés, hogy: "Még ellenfelei is kénytelenek egymás közt elismerni, hogy ha ön nincs, talán egészen másként, megalkuvóbban, lassabban vagy brutálisabban alakult volna a rendszerváltás folyamata. Hiszen belülről tompítani tudta az állampárton belüli keményvonalas szándékokat. Nem lehet, hogy ezt nem tudják megbocsátani önnek a politikai kútmérgezők mind a mai napig?"
 • Ahogy a bevezetőben azt írják, hogy Pozsgay szerint csak Biszku és Grósz árulkodtak úgy mint a mai baloldaliak, aztán az interjúból kiderül, hogy ezt nem is Pozsgay mondta, hanem az ő újságírójuk.
 • Az a kérdés, hogy: "Önt mégis hol komunistázzák, sajátságos módon volt pártbeliek, hol pedig ellenkezőleg, a Fidesz bérencének bélyegzik. Nincs itt valami zavar? Hisz egyszerre nem lehet mindkét vádnak megfelelni."
 • Rövid kitérő a Magyar Nemzet szerepére a rendszerváltásban.
 • És az a kérdés, hogy: "Ön tényleg nem vádolható túlzott igazodással, hiszen Gorbacsovnak sem gazsulált."

Pozsgay Imre öt legjobb fontoskodása a Magyar Nemzet egész oldalas interjújában

 • "A német újraegyesítés tizedik évfordulójára meghívott Johannes Rau államelnök úr Wiesbadenbe."
 • "II. János Pál pápa pedig azt mondta, amikor 1989 márciusában találkoztam vele a Vatikánban."
 • "Egyszer Baszkföldön, San Sebastíánban a spanyol szocialista párt elnöke megkérdezte tőlem."
 • "A zugligeti úti nagyköveti rezidencián 1989 júliusában, majd a Fehér Házban is vendégül látott november elején."[idősebb Bush]
 • "A KGB irattárában találtak egy feljegzést, amit Krjucskov, a titkosszolgálat nagy hatalmú vezetője írt Gorbacsovnak. Valahogy úgy szólt: Kedves Mihail Szergejevics, óva intem attól, hogy Pozsgay Imrével találkozzék."

Az öt legvisszataszítóbb, legszervilisebb, legtakonygerincűbb, legálságosabb, legájtatosabb húzás Pozsgay Imrétől a Magyar Nemzet egész oldalas interjújában

 • Ahogy eddig is közismert volt, a magyar rendszerváltás tervezőmérnöke és kivitelezője Pozsgay Imre volt.
 • Ami nálunk van, az nem is hasonlít egy valódi európai baloldalhoz.
 • Ha a szegényekről van szó, Pozsgay baloldali. Ha a szabadságról, akkor szabadelvű. Ha a hazáról, akkor nemzeti konzervatív. És a mai kormány is ilyen.
 • Medgyessy Péter még hallgatott rá, aztán jött a szemét Gyurcsány.
 • Sajnos még sokáig együtt kell élnünk a rosszakaróink, irigyeink által rögzített előítéletekkel.

(Az interjút készítő Megyeri Dávidról Szily László osztott meg mikroblogján szórakoztató életrajzi adatokat.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt