Lemondott a lett miniszterelnök és a kormány egy áruház tetőszerkezetének beomlása miatt

külföld
2013 november 27., 12:53

Valdis Dombrovskis lett miniszterelnök és kormánya szerdán jelentette be lemondását, amit Andris Berzins államfő elfogadott.

A lemondás mögött a múlt csütörtöki rigai baleset áll, amiben 54 ember vesztette életét és 39 megsérült, mert beomlott egy bevásárlóközpont teteje. Ez volt a legnagyobb katasztrófa Lettországban az ország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta.

A politikus a lépéssel politikai felelősséget vállalt a tragédiáért, mondta el a miniszterelnök volt szóvivője.

Andris Berzins államfő elfogadta a lemondást, és megkezdte egy olyan új miniszterelnök-jelölt keresését, akinek az lesz a feladata, hogy új kormánykoalíciót hozzon össze.

Dombrovskis 2009 óta vezette a balti országot, 2011 óta liberális-konzervatív Egység Pártja a Reform Párttal és a nacionalista Nemzeti Szövetséggel kötött koalícióban kormányzott. Ő volt eddig a leghosszabb ideig kormányzó miniszterelnök Lettország történetében. Neki köszönhető az is, hogy a balti ország elkerülte az államcsődöt.

Megválasztása után komoly költségvetési csökkentéseket és határozott szerkezeti reformokat vezetett be a Nemzetközi Valutaalap és más nemzetközi szervezetek követeléseinek megfelelően. Ennek nyomán a lett gazdaság ismét növekedni kezdett, sőt az elmúlt két évben az EU leggyorsabban növekvő gazdaságává vált.

A rigai tragédia után a kormány bírálatok kereszttüzébe került. A lett emberi jogi biztos is úgy nyilatkozott, hogy a kabinetnek vállalnia kell a felelősséget, és a miniszterelnöknek fontolóra kell vennie lemondását.

Kedden este Rihards Kozlovskis belügyminiszter közölte, hogy kész benyújtani lemondását, ha a tragédia felelőseinek személyét nem derítik ki, és nem nyerik el méltó büntetésüket. Andris Berzins köztársasági elnök gyilkosságnak nevezte a szerencsétlenséget.

A tetőomlás okát eddig nem sikerült megállapítani, noha a rendőrség azonnal alapos vizsgálatot indított. A feltételezhető okok között szerepel a hanyag tervezés, a szabványnál silányabb építőanyagok használata és a korrupció.

A rigai belvárostól mintegy félórányi autóútra fekvő bevásárlóközpont tetején munkások egy díszkertet építettek, mielőtt a katasztrófa bekövetkezett.

A kabinet lemondása alig több mint egy hónappal azelőtt történt, hogy Lettország (2014. január elsején) bevezeti az eurót. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.