A NAV rágalmazásért feljelentette Horváth Andrást

2013 november 28., csütörtök 14:34
10

A NAV visszautasítja volt munkatársa, Horváth András vádjait és egyúttal rágalmazás miatt rendőrségi feljelentést tett ellene

– mondta Varga Árpád, az adóhatóság külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, írja az MTI.

Horváth András a közép-magyarországi igazgatóságon dolgozott, koordinációs feladatokat végzett, nem vett részt ellenőrzésekben, mivel nem volt revizori képesítése, hiszen korábban államigazgatási főiskolát végzett.

Minthogy soha nem volt adóellenőr, Varga Árpád szerint

az általa ismert adatokból korlátozott következtetéseket lehet csak levonni.

Fotó: Botos Tamás / 444

Horváth maga sem állította azt, hogy ellenőr volt, csak azt, hogy hosszú ideje ellenőrzési szakkoordinátorként dolgozott.

Varga Árpád szerint konkrét visszaélésre utaló információt nem tett közzé Horváth András, és a NAV az ügyészségi feljelentésének tartalmát sem ismeri. A sajtóban megjelent hírekből egy konkrét ügyet tudott feltárni az adóhatóság, ez a gabona értékesítési láncolatának áfavizsgálata volt, amit a volt alkalmazott 10 hónap alatt sem végzett el, holott 4-5 nap elegendő lett volna rá.

A NAV Horváth András távozása után felnyitotta a volt alkalmazottjának két szekrényét, ezekben 60 ezer oldal fénymásolt anyagot talált, ami 100 revizortól származott

– mondta Varga Árpád.

Varga Árpád (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

A láncolatos áfacsalás egész Európában probléma, nem véletlenül javasolta a NAV a kormányzatnak a mezőgazdaságban a fordított áfa bevezetését. Amit Horváth András ezermilliárd forintos áfa-csalásnak nevez, az az adóhatóság szemszögéből ekkora összegű áfarés. Ez utóbbiban szerepel a felszámolás alatt álló társaságok 500 milliárd forintos áfatartozása is. Varga nem ismeri, hogy Horváth András milyen számítás után emelte meg az 1000 milliárdot 1700 milliárd forintra.

Varga Árpád ismertetett néhány belső ellenőrzési módszert, minden áfa-visszaigénylést, azok nagy száma miatt, képtelenek ellenőrizni. A gyanús ügyeket a számítógép leválogatja, így azokat ellenőrzik. Az elnökhelyettes bemutatott egy táblázatot, ami szerint a nagy adózókat évente átlagosan 1,6-szor, míg a kiemelt adózókat 2,1-szer ellenőrzik. Problémát az első csoportnál 6,5, míg a másodiknál 24,6 százalékban találnak.

Ezekkel kapcsolatban megkerestük Horváth Andrást, az újabb cikkünk itt olvasható.

Előzmények

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt