Ezen az ügyön dőlhet el a választás

mélyebb
2013 november 28., 06:30

Mára egyértelművé vált, hogy Horváth András volt NAV-ellenőr ügye a legfontosabb lakmuszpapír a 2014-es választások szempontjából. Van ugyanis benne minden, ami alkalmas lehet arra, hogy megragadja és formába öntse az országban eddig inkább látensen jelenlévő elégedetlenséget – és ezzel ismét nyílttá tegye az áprilisi választásokat. Ha viszont a kormánypárt ezt az ügyet is el tudja sikálni, akkor minden bizonnyal nagyot nyer majd áprilisban.

Horváth András nem tágít és továbbra is rendkívül fontos dolgokat mond. Sőt, immáron egy társa is van, aki igazolja, hogy itt nem egyetlen ember hőzöngéséről van szó, hanem minden bizonnyal egy folytatólagosan bűnszövetkezetben, a magyar állam terhére elkövetett csalássorozatról, évi sok százmilliárdos léptékben.

A sztoriban ráadásul megvan minden, ami egy valódi politikai bombához kell.

Egy széles körben ismert és általánosan utált célpont: az adócsaló, mindent megúszó nagykereskedő. Egy általánosan osztott tapasztalat megerősítése: a törvényen felüli nagykutyák által, rezsimeken átívelő módon irányított államigazgatás. Az általános csalódás mindkét politikai oldalban. Továbbá van benne egy jó értelemben megszállott harcos, aki egy szál karddal megy neki a sárkánynak.

És persze egy, az ügyet rettentő rosszul kezelő kormány. Mintha csak igazolni akarnák a bűnösségüket, csípőből megfúrták a vonatkozó vizsgálóbizottság felállítását, de még Horváth András parlamenti bizottsági meghallgatására se mentek el. A Horváth András által korábban megkeresett kormánytagok személytelen kommünikék mögé bújnak, a kormányszóvivő pedig ügyetlenül vagdalózik. Kitapintható az általános zavarodottság (egyedül Lázár Jánosnak sikerült profin reagálnia, de ő megint elsősorban magát fényezte). Minden adott lenne egy, az elégedetlenséget csatornába terelő rendes politikai botrányhoz, mint amilyen a Tocsik-ügy volt.

Ehhez persze el kellene végezni a lehetőség kiaknázásához szükséges politikai munkát. Mert egy rezsim persze ellenáll (nemcsak Magyarországon, mindenhol máshol is). Az ügyészség nem igyekszik, az ÁSZ úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne ehhez, a NAV meg nyilván még akkor is tagadna, ha bírósági ítélet lenne ellene. Egy ilyen fal áttöréséhez politikusok kellenek. Annak idején a Tocsik-ügy kapcsán Deutsch Tamás ellenzéki képviselőként tökéletesen megoldotta ezt a feladatot a kétharmados kormánnyal szemben.

Most ilyen szereplő a láthatáron sincs.

Ahogyan az már sokszor kiderült, a Mesterházy-féle MSZP sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja a múltját. A szocialisták nyilván félnek, hogy miket mond majd róluk, az akkori Gyurcsány-kormányról ez az egykori fideszes ember. Annak rendje s módja szerint bele is gyalogoltak egy nagy baklövésbe, amikor a Fidesszel együtt megakadályozták az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság létrejöttét. Az LMP igyekszik, és elméletileg ez tényleg az ő témájuk lehetne, de egyszerűen erőtlenek. A Jobbiknak fogalma sincs, hogy cigányozáson kívül hogyan lehet vinni egy témát a mai magyar médiában. Az Együtt 2014 meg simán láthatatlan az ügyben.

Pedig ennél jobb sztorit nem fognak kapni. Ha ezt sem tudják kihasználni, akkor semmit.

A gazdasági helyzet a választásokig már csak javulni fog, ezt eddig minden kormány el tudta intézni. Ráadásul mostantól még az utolsó fideszesen is szájzár lesz és csak a hivatalos kampányszöveget lesznek hajlandók mondani, úgyhogy a nagyobb bakik valószínűsége csekély. A NAV-ügy az ellenzék lehetősége, ezt kellene tudniuk kihasználni.

Persze ez a sztori, az ellenzéki tehetetlenséggel kiegészítve, egyben alkalom is lehetne arra, hogy valaki az utolsó pillanatban beszálljon a ringbe. Mondjuk azzal a szöveggel, hogy sem a kormány, sem az ellenzék nem tud vagy nem akar tenni a nyilvánvaló lopások ellen. Nem először mondjuk, hogy az ellenzék szerencsétlenkedése óriási politikai vákuumot teremt. Ha valaki ki akarja ezt használni, akkor ez lehet az az ügy, amin érdemes belovagolnia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.