Holnaptól keserítheti el bankját

2013 november 30., szombat 8:10

Vasárnaptól lehet regisztrálni a havi két ingyenes készpénzfelvételre. Ami várhatóan februártól él majd.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint mindenki csak egy számlájáról kérheti majd az ingyenes felvétel lehetőségét, ha pedig valakiről kiderül, hogy jogosulatlanul élt ezzel az opcióval, azon a bank utólag is behajthatja a tranzakciós díjakat.

A bankoknak februárig kell elvégezniük a szükséges informatikai átállásokat, és módosítaniuk az ügyfelekkel kötött szerződéseket. December 1-től pedig személyesen és netbankon is lehetőséget kell teremteniük arra, hogy az ügyfelek elmondhassák, szeretnének ingyen pénzükhöz jutni. Jövő év végéig készül el majd a központi nyilvántartórendszer, ekkor fog kiderülni, volt-e olyan, aki több számlájára is benyújtotta az igényt.

A törvényt korábban támadta a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente. Szerinte ugyanis az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget, a társadalomnak 100 milliárd forintos pluszköltséget jelent.

A főtitkár igazságtalannak nevezte azt a rendszert, hogy a bankoknak olyan ingyenes szolgáltatást kell nyújtaniuk, amely után tranzakciós illetéket kell fizetni. Ez szerinte olyan, mintha társadalmi munka után adót szedne az állam a társadalmi munkát végzőtől. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt