Gyenge volt az idei fekete péntek

gazdaság
2013 december 02., 06:45
photo_camera Kena Betancur/Getty Images

Idén csak egy ember vesztette életét közvetve a fekete pénteki leárazások miatt, egy, a vásárlásból hazafele tartó tizenéves elaludt a kormánynál és balesetet szenvedett. Lövöldözésből is csak kettő volt, összesen három sérülttel.

Gazdasági szempontból viszont nem volt annyira jó az idei feketepéntek. A tavalyi 59.1 milliárd dollárhoz képest idén csak 57,4 milliárdot költöttek a vásárlók, fejenként valamivel többet 400 dollárnál. Ennek mondjuk az is oka lehet, hogy a vásárlók 53,8 százaléka már november elején elkezdte a karácsonyi bevásárlást, ahogy a nagy kereskedőcégek, a Walmart és a Target is korábban elkezdte az akcióit.

És hogy ez mit jelent?

Semmit.

A fekete pénteki bevételi adatokból semmilyen releváns következtetést nem lehet levonni arról, hogy milyen bevételeket hoz majd a karácsonyi szezon a kereskedelemben.

Az 57,4 milliárd dollár öt százalékát, hárommilliárd dollárt online költöttek el az amerikaiak. Az összeg felét mobileszközökről, elsősorban tabletről - de nézelődni a telefonjukon szoktak. (Via The New York Times, Black Friday Death Toll, Quartz, The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.