Így csinál rendet Klicskó Kijevben

külföld
2013 december 02., 11:49
comments 4

Az ukrán elnök- és kormányellenes tüntetések egyik vezetője lett Vitalij Klicsko, a bokszoló testvérek idősebb tagja. A 42 éves Vitalij papíron még világbajnok, de kézsérülése miatt tavaly szeptemberben bokszolt utoljára. November elején ugyan bejelentette, hogy jövőre még szeretné megvédeni a címét, felesége szerint viszont nem kellene már erőltetnie, mindent elért a boszkban. Akár bunyózik még, akár nem, a sportkarrierjének hamarosan vége. Most viszont szépen erősíti a politikusit, ami nem most kezdődött.

Már 2004-ben is Janukovics ellen

2004-ben öccsével már nyíltan kiállt az akkor szintén Janukoviccsal szemben fellépő Viktor Juscsenkó mellett. Bejött, Juscsenkó lett az elnök, Klicsko az államfő tanácsadója lett.

2006-ban már komolyabb személyes ambíciói voltak, elindult a parlamenti mandátumért, Kijev főpolgármeseti posztjáért és a városi tanács egyik helyéért is. Csak a helyi mandátum jött össze, bár a második hely nem volt rossz eredmény a főpolgármester-választáson. A milliárdos bankár Leonyid Csernoveckij nyert, de Klicsko az addigi főpolgármestert például legyőzte. 2008-ban megint elindult a főpolgármesterségért, de csak harmadik lett. Harmadszor azért nem jött össze a dolog, mert bár Csernoveckij lemondott, nem írtak ki szavazást a polgármesteri posztra.

Klicsko 2010-re hozott össze egy számottevő pártot. Az Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformokért rövidítése, az UDAR ütést jelent. A parlamentbe simán bejutottak tavaly, a 450-ből 40 mandátumot megszerezve. A kormányzó Régiók Pártja és a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő pártja, a Haza után Klicskóéké a harmadik legnagyobb frakció.

Miután a párt a kötelező korrupciósellenes szlogenek, és a munkavállalóknak, kis- és középvállalkozóknak szánt programja mellett a kezdetektől Európa-párti, Klicsko keményen kritizálja, hogy Moszkva zsarolásának engedve a kormány és az elnök az utolsó pillanatban visszautasította az Európa Unióval kötendő társulási szerződést.

A legnépszerűbb ellenzéki vezető

A tüntetéseken a három nagyobb ellenzéki párt vezetője, Klicsko mellett Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko-féle Haza frakcióvezetője és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke közösen lép fel. Közvéleménykutatások szerint közülük a bokszoló a legnépszerűbb. Janukovics elnököt pedig messze kenterbe veri a támogatottsága.

A társulási szerződés aláírásának megakadályozása miatt elindult első, november 24-i nagyobb tüntetést még lekéste Klicsko, mert repülőgépe nem kapott leszállási engedélyt, ezért másik városban landolt, ahonnan autóval ment Kijevbe. Az első tüntetéseken még felszólalt testvére, Vlagyimir (Volodomir) is, a központi színpadon például azt mondta, hogy "az ukránok európai módon akarnak élni", meg azt, "Meggyőződésem, hogy ezt együtt elérjük, és miénk lesz a győzelem!". Vitalij is egyszerűbb szlogenek fogalmaz meg, mint például "Azt szeretném, ha Ukrajna felvirágozna, és büszke akarok lenni a hazámra". Ha nem színpadon beszél, akkor pedig azzal járult hozzá az ukrán politikai nyelvezet átalakításához, hogy - nem focis, hanem - bokszolós hasonlatokat használ.

 

Vlagyimir a kezdeti szereplések után egyre inkább visszavonult, a most hétvégi tüntetéseken például már nem bukkant fel. Vitalij viszont egyre inkább beleállt a tüntetésekbe.

A kormány és az elnök lemondását követelő felszólalások mellett járja a tüntetések legforróbb helyszíneit is, ott volt például a szinte ostrom alá vett elnöki palotánál is. Ha nem lenne elég 201 centis magassága, különös ismertetőjele egy nemzeti színű hangosbemondó, amit rendszeresen használ is, hogy felszólítsa a tüntetőket, legyenek óvatosak a provokátorokkal. Időnként meg arrébb toszogatja a rá nem hallgató tüntetőket, vagy kis híján lepofoz egy értetlenkedő embert. De a rendőröknek nem megy neki, és próbálja az erőszaktól távol tartani a híveit. Akik között én például elhülve láttam egyet, aki simán a nyakába vette a körülötte állókhoz beszélni akaró Vitalijt. Aki akkor is több mint 110 kiló, ha egy nyolchetes felkészülés után száll be a ringbe.

Elnök lenne, de azzal lesz egy kis probléma

Vitalij októberben bejelentette, hogy elindul a 2015-ös elnökválasztáson. Ez viszont - bár jelenlegi népszerűsége alapján akár esélyes is lenne - nem lesz egyszerű.

A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a választásra az jelöltetheti magát, aki az elmúlt tíz évben Ukrajnában élt, és nem volt állandó tartózkodási enegdélye más országban, az adót is Ukrajnában fizette, Vitalij viszont bokszolóként Németországban élt. Viszont a felesége felbukkant mellette a tüntetéseken. A jelek szerint csak a sportkarriert fejeztetné be Vitalijjal.

photo_camera A lengyel Jaroszlav Kaczynski, Vitalij Klicsko és neje a kijevi békemeneten Fotó: Reuters

A videókra az Albertgazda tumblr hívta fel a figyelmet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.