Kijevben most egész barátságos a hangulat

Egyéb
2013 december 02., 22:14
  • Egy Kijevben élő magyar, R. beszámolóját közöljük.
  • Végigjárta hétfőn a tüntetéseket, és nem látta brutálisnak a helyzetet.
  • Általában barátságos a hangulat, és a balhéktól néhány méterre teljes a nyugalom.

A tömegközlekedés teljesen normálisan üzemel. A belvárosban megy az összes troli, marshrutka (iránytaxi); utaztam ma a metrón.  Minden a normális kerékvágásban (vágányon) zakatol.
Az elektronikus infrastruktúra is simán működik.  G3-ról nyomom egész nap, és a nagyobb megmozdulások idejét és helyét leszámítva teljesen simán megy a Facebook és a Twitter.

kijev1

Az erőszak képeiről: ezek a tévén biztos keménynek látszanak, de a valóságnak csak egy icipici szeletét láttatják. Néhány példa:

Míg a hírek épp özönlöttek az elnöki hivatal ostromáról, én annak az utcának a másik végén bőszen csacsogtam a helyiekkel.  A "csata" nagyon rövid volt, és csak egy szűk területre összpontosult.

Lenin szobra áll, mint a cövek, pedig olyan hírek is keringtek, hogy ledöntötték, vagy a fejét lezúzták. E hírek után fél órával arra jártam. Semmi nyoma sem volt hatalmas ütközetnek. Sőt, a fiatalok vígan beszélgettek Vlagyimir Iljics tövében.

Mind a szakszervezetek székháza, mind a kijevi adminisztráció épülete egyben van. Olyannyira, hogy például a városházán az aulában a demonstrálóknak osztanak teát, takarót, szendvicset, vagy kapnak helyet egy rövid melegedésre, miközben a felsőbb szinteken folyik a munka.

kijev2

Általában is az erőszak-mentesség és a szolidaritás az ember fő benyomása.  A Mihajlivszka templomban menedékre lehet lelni. A mobil kávéárusok (Kijev egyik sajátossága a coffee-truck) a teát ingyen osztják. A fiatalok szendvicset kennek, és osztják a tereken álldogálóknak. Több helyen égnek fahasábok olajoshordókban, hogy az fázó emberek köré gyűljenek. Sok helyen zene szól. Majdnem adventi a hangulat. Az igazi k-európai adventi élményhez már csak a kommersz árusok hiányoznak.

Csütörtökön és pénteken Kijevben tartják az EBESZ éves Miniszteri Értekezletét, és a tanácskozás színhelye (az ukrán külügyminisztérium konferencia központja) a tüntetések gócpontjának közelében van.  Ebből még lehet keményebb helyzet, ha például a delegációknak kell utat nyitni.
A képek R. fotói.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.