Alig maradt valami emléke az amerikai némafilmkorszaknak

KULTÚRA
2013 december 04., 16:15
comments 1

Az amerikai némafilmek 70 százaléka teljes egészében megsemmisült. A filmes körökben régóta beszélték, hogy alig maradt valami emléke az amerikai mozi hangosfilm előtti korszakának, de most a Kongresszusi Könyvtár tanulmánya számokkal is megerősítette ezt.

A pusztulás mértéke egészen megdöbbentő.

  • 1912-29 között 10919 filmet forgattak az Egyesült Államokban.
  • Ebből csupán 2749 maradt fenn teljes formában.
  • A fennmaradt kópiák egy része az eredeti amerikai, de van köztük külföldön vetített változat és gyenge minőségű kópia is.
  • Még úgy ötszáz filmből maradtak meg részletek.
  • A némafilmek 70 százaléka viszont teljes egészében megsemmisült.

A megsemmisült filmek között nemcsak senkit sem érdeklő, bukott produkciók vannak, hanem a kor szuperprodukciói is, mint pl. a Kleopátra 1917-es változata, vagy a Nagy Gatsby első filmes feldolgozása.

photo_camera Forrás: NYFD, Youtube

A némafilmek pusztulása a hangosfilm megjelenése után azonnal megkezdődött. A gyártók szinte azonnal raktárba küldték a nagyközönséget már nem érdeklő alkotásokat. A harmincas években két nagy hollywoodi stúdió, a Warner Bros és a Twentieth Century Fox raktára is leégett, a Universal-International pedig maga semmisítette meg a saját tekercseit 1948-ban.

Az sem segített, hogy a némafilmeket még nitrátfilmre forgatták, ez pedig csak megfelelő körülmények között tárolható hosszan. A stúdiók pedig nem költöttek az idejét múlt technika megőrzésére. A leromlott állapotú tekercseket idővel leselejtezték.

A stúdiók közül az MGM kivétel volt. A cég a harmincas évektől kezdte rendesen archiválni némafilmjeit, így azok 68 százaléka meg is maradt.

Az összes megmaradt némafilmet most katalogizálták, itt lehet böngészni köztük. (Via The Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.