Tudja, mi az, ami egyre népszerűbb hazánk stratégiai partnerénél*, Kazahsztánban?

külföld
2013 december 04., 15:16
photo_camera Fotó: Altaihunters, Wikimedia Commons

A kazahok 41 százaléka, közel nyolcmillió ember támogatja a többnejűség legalizálását, jelentette a Bloomberg az állami Kazinform hírügynökségre hivatkozva. Azóta ugyan kiderült, hogy valójában egy kazah weboldal, a Quorum.kz készítette két éve, így nem teljesen garantált a megbízhatósága, de azért van alapja.

  • A kazah családjogi törvény ugyan tiltja a többnejűséget, de 1998 óta nem büntethetők a poligamisták.
  • A büntetőtörvénykönyv sem említi a vétségek, bűncselekmények között.
  • 2011-ben egy elnökjelölt nyiltan kampányolt a többnejűség mellett, mondván így ki lehetne házasítani a kazah hajadonokat.
  • A kazah mecsetek nagy részét felügyelő Kazahsztáni Muzulmánok Spirituális Hivatala ugyan hivatalosan nem enged esküvőket, de szertartást igen, ha azon a férj mellett az első nej is jelen van.
  • A kazah törvényhozók 2001-ben és 2008-ban is megpróbálták már legalizálni a többnejűséget.

A többnejűség népszerűségének növekedésére magyarázat is akad. Bár a függetlensége elnyerése, 1991 óta Kazahsztán az olajiparnak köszönhetően gyorsan gazdagodott, ezzel párhuzamosan kiszélesedtek a társadalmi különbségek is. Az elszegényedettek között sok a nő, aki hajlandó lenne az anyagi biztonságért cserébe egy már házas férfival összeházasodni. "Második feleségnek lenni valóságos tündérmese" - mondta egyikük a Bloombergnek.

És végül egy meglepő adat. Az egyetlen tényleg megbízható felmérés, az amerikai Pew Research kutatása szerint a kazah muzulmánok (a lakosság hetven százaléka) csaknem kétharmada erkölcstelennek tartja a többnejűséget. Ez szokatlanul nagy elutasítottság a világ muzulmánjainak átlagában, különös tekintettel arra, hogy a muzulmán vallásban természetesnek számít a többnejűség. (Via Quartz)

*Martonyi János november 19-én jelentette be, hogy Magyarország és Kazahsztán 2014-ben, a kazah elnök budapesti látogatásán írja alá hivatalosan a stratégiai partneri megállapodást, de már addig is partnernek tekinti egymást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.