Ügynökökről szóló írások jelentek meg

Történelem
2013 december 04., 15:24
comments 2

A Betekintő állambiztonsági folyóiratból válogatott tanulmánykötetet és a politikai rendőrség 1956 és 1962 közötti pártirányítását feldolgozó monográfiát mutattak be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában – írja az MTI.

A Titkos történetek című tanulmánykötetbe a hat éve indult Betekintő írásaiból válogattak. A tanulmányok foglalkoznak például Mindszenty Józsefnek, a magyar katolikus egyház 1945 utáni vezetőjének megfigyelésével, a huligánok állambiztonsági kezelésével, és közreadják az ÁVH 1956 után elítélt vezetőjének, Péter Gábornak a személyes feljegyzéseit is.

A párt belügye című monográfia a politikai rendőrség 1956 és 1962 közötti pártirányítását dolgozza fel. Foglalkozik a hatalomgyakorlás mechanizmusaival, a politikai rendőrségben működő pártszervezetekkel és a párt vezető testületeinek állambiztonsági szerepével is.

Krahulcsán Zsolt, a kötet szerzője elmondta, hogy a kutatás az állambiztonság informális politikai irányításának feltárásával folytatódhat, például Kádár János „tapogatózó beszélgetései", informális befolyása a belügyi területre. A politikai rendőrség 1956-tól nem lehetett állam az államban, az állambiztonsági területnek bizonyos körben voltak önállósodási törekvései, de a pártirányítás szigorúan kézben tartotta.

Szakály Sándor történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese szerint az Állambiztonsági Levéltár az egyik legtermékenyebb közgyűjtemény és kutatóhely a hazai tudományos életben.

(Engem nagyon érdekel az állambiztonsági múlt, most is épp Tabajdi Gábor A III/III. krónikája című könyvét olvasom. Többször írtam már arról, hogy a Fidesz hogyan sumákolja el az ügynökakták nyilvánosságát. Amíg viszont nem lehet megnevezni a felelősöket, az ilyen könyvekkel kell beérni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.