Ügynökökről szóló írások jelentek meg

Történelem
2013 december 4., 15:24
comments 2

A Betekintő állambiztonsági folyóiratból válogatott tanulmánykötetet és a politikai rendőrség 1956 és 1962 közötti pártirányítását feldolgozó monográfiát mutattak be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában – írja az MTI.

A Titkos történetek című tanulmánykötetbe a hat éve indult Betekintő írásaiból válogattak. A tanulmányok foglalkoznak például Mindszenty Józsefnek, a magyar katolikus egyház 1945 utáni vezetőjének megfigyelésével, a huligánok állambiztonsági kezelésével, és közreadják az ÁVH 1956 után elítélt vezetőjének, Péter Gábornak a személyes feljegyzéseit is.

A párt belügye című monográfia a politikai rendőrség 1956 és 1962 közötti pártirányítását dolgozza fel. Foglalkozik a hatalomgyakorlás mechanizmusaival, a politikai rendőrségben működő pártszervezetekkel és a párt vezető testületeinek állambiztonsági szerepével is.

Krahulcsán Zsolt, a kötet szerzője elmondta, hogy a kutatás az állambiztonság informális politikai irányításának feltárásával folytatódhat, például Kádár János „tapogatózó beszélgetései", informális befolyása a belügyi területre. A politikai rendőrség 1956-tól nem lehetett állam az államban, az állambiztonsági területnek bizonyos körben voltak önállósodási törekvései, de a pártirányítás szigorúan kézben tartotta.

Szakály Sándor történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese szerint az Állambiztonsági Levéltár az egyik legtermékenyebb közgyűjtemény és kutatóhely a hazai tudományos életben.

(Engem nagyon érdekel az állambiztonsági múlt, most is épp Tabajdi Gábor A III/III. krónikája című könyvét olvasom. Többször írtam már arról, hogy a Fidesz hogyan sumákolja el az ügynökakták nyilvánosságát. Amíg viszont nem lehet megnevezni a felelősöket, az ilyen könyvekkel kell beérni.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt