Megszállta a NAV a céget, amit Lázár meg akar venni

gazdaság
2013 december 05., 16:55
comments 60
  • Van egy forráskód, ami nagyon kellene a kormánynak.
  • Az EU-s pénzeket kezelő szoftverhez tartozik.
  • A kód a szoftvert író Welt 2000 Kft-nél van, és a tulajdonosok ragaszkodnak hozzá.
  • Lázár János ezért három héten belül állami tulajdonban akarja látni a Welt 2000-t.
  • Kedden adónyomozók szállták meg a Welt 2000 irodáját, és a tulajdonosok lakásait.
  • Az adóvizsgálatnak az NFÜ szerint nincs köze a felvásárlási szándékhoz.

Kedd reggel adóellenőrök szállták meg a budaörsi Welt 2000 Kft. irodáját, és a tulajdonosok lakásait is. A cégnél középvezetői szintig sokakat kihallgattak. A fellépés látványos volt, a kiszálló adóellenőröknél pisztoly és bilincs is volt, bár egyik eszközt sem használták. Ez az a cég, amit a kormány január elsejéig meg akar vásárolni. A Welt 2000-nél van az EU-s milliárdok pályáztatását intéző szoftver forráskódja.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár azt mondta, hogy egészen biztosan átveszi az állam a Welt 2000 feladatait. Lázár János megbízza valamelyik nagy könyvvizsgáló céget, hogy csináljon értékbecslést. Annyi pénzt adnak a Welt tulajdonosainak, amennyit ők mondanak. Ha ennyiért nem adják, akkor

„majd kitaláljuk hogyan”,

de állami hatáskörbe kerül az a munka, amit most a Welt 2000 végez.

Az alkudozásra nincs sok idő, január elsejére a Weltnek ki kell szállnia a bizniszből.

A Welt nagy biznisze

A Welt 2000 Kft. tíz éve szuper üzletet kötött az állammal. Ők készítették azt a szoftvert, amin keresztül az összes EU-s pénz adminisztrációja megy. Ezermilliárdos költések, pályázati e-űrlapok, értesítési tárhely, minden egy programon keresztül megy, amit úgy hívnak, hogy

EMIR.

A konstrukció igazi aranybánya: a Welt 2000 Kft. kezében maradt a program forráskódja, ahhoz az állami hivatalok nem férhettek hozzá, a szoftver karbantartásához, egyes beállításaihoz szükség volt a Welt 2000 szakembereire. És ezt a programot sokat kell piszkálni, hiszen változnak a törvények, mindig van mit finomítani, alakítani rajta.

A Welt 2000 milliárdokat keresett így. 2008-ban lett ebből először komolyabb balhé, már akkor is megpróbálta a kormány megszerezni a kódot. Akkor jött először a vád, hogy korrupt ügyeskedés, és nem pusztán hülyeség volt a forráskódot nem megvenni a szoftverrel együtt. Hiszen így a Welt állandó munkához jutott, versenytárs nélkül. Ám az igyekezet akkor is és később is hiábavaló volt, az új kormány vizsgálatot indított, de nem jutott semmire, a Welt 2000 azóta is őrzi a kódot, és így folyamatosan számlázhat az államnak nyújtott szolgáltatásai után.

Sőt!

2012-ben a kormány 2,33 milliárd forintért egy újabb szoftvert rendelt a Welt 2000-től. Ennek FAIR a neve, és most decemberre kellett leszállítaniuk. A FAIR arra hivatott, hogy mindenféle állami pályázatot kezeljen. „Ez egy sapka, ami alá kerül az EMIR is” - mondták róla. Itt már a forráskóddal együtt rendelte meg az állam a programot, a munka készen van, tart a tesztelés.

Ilyen értelemben a kormány szempontjából a legjobbkor jött a NAV-os ellenőrzés: a FAIR-t már pont leszállították, és a céget még az idén meg kellene szerezni.

Kormányhatározat van róla

Idén ősszel született egy kormányhatározat, ami szerint az EU-s pályázatok informatikai hátterét jövőre állami felügyelet alá kell venni (1814/2013-as). Ezt vagy úgy oldhatná meg az állam, hogy készítettet egy új szoftvert, aminek a forráskódját is megveszi, vagy pedig megszerzi a kódot a Welt 2000-től. Januárig ilyen szoftvert íratni már nem lehet, legalább egy év kellene ehhez. Már a kormányhatározat elfogadásakor is lehetett tudni, hogy ilyen opció valójában nincs. A határozatból gyakorlatilag az következig, hogy a Weltnél lévő kódot meg kell szerezni.

A Welt vezetői most sem akarták átadni a kódot, ahogy Bajnai Gordonnak sem akarták eladni, még amikor ő vezette az NFÜ-t. Így jutott Lázár János odáig,

hogy akkor meg kell venni az egész kft-t.

Kedd reggel nem csupán a Welthez szálltak ki az adóellenőrök. Ugyanebben az időben az NFÜ-höz is kiszálltak, erről a hvg.hu számolt be. Akkor annyi derült ki, hogy nem az NFÜ ellen nyomoznak, legalábbis az ügynökség ezt nyilatkozta: „Az adóhatóság az NFÜ-től független ügyben nyomoz, és az ügynökség csak adatszolgáltatóként vesz részt az eljárásban.”

Mint most megtudtam, az NFÜ-nél is a Welt 2000 ügyében nyomoztak. Állítólag arra keresnek bizonyítékot, hogy 2006 és 2009 között adócsalást követett el a cég.

A látványos NAV-akció sokak szerint egyszerű zsarolás a kormány részéről. Csepreghy Nándor viszont állítja, a NAV vizsgálatának és az NFÜ vételi ajánlatának semmi köze egymáshoz.

„Nem hiszünk az ilyen módszerekben”

– mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.