https://444.hu/assets/charlie_shrem.jpg

Az ember, aki hülyeségnek tartotta ezt az egész Bitcoin-dolgot, mégis multimilliomos lett belőle

gazdaság
2013 december 06., 15:39
comments 14
  • Pénzt legkönnyebben pénzzel lehet keresni.
  • Az igazi művészet a semmiből pénzt csinálni.
  • Ez már kevesebbeknek sikerül. Charlie Shrem ilyen.
  • Meg mondjuk Mark Zuckerberg, akitől Cameron és Tyler Winklevoss meg is próbálta elperelni az aranytojást tojó tyúkot.
  • De most nem a Facebookról lesz szó.
  • Akkor miért emlegetem mégis a Winklevossokat?
  • Mert döbbenetes módon még a bitcoin-milliomos Charlie Shrem sztorijában is felbukkannak!

Buy for a dollar, sell for two.

Üzletek, vagyonok milliói épülnek erre az egyszerű filozófiára. Charlie Shrem sem csinálta másként, amíg nem talált egy ennél is jobb üzleti modellt.

Vett valamit centekért, aminek darabja most éppen 1130 dollárt ér.

A 24 éves brooklyni srác jó időben szállt be a Bitcoin-bizniszbe, így most már napjai nagy részét, ha éppen nem a Bitcoinról ad elő pénzért valahol a világban, manhattani bárjában, az EVR-ben (ejtsd: ever, csak ebből is eltűnt a halálra ítélt "e") ücsörögve töltheti. Vagy öt hálószobás apartmanjában, amin négy lakótársával osztozik, és amit beleng az alkohol és a fű szaga.

Hogy pontosan mennyi pénze van, azt nem árulja el. "Egy bitcoinos sem fogja neked elárulni, hogy mennyi Bitcoinja van". Maradjunk annyiban, hogy sok. 2011-ben, amikor még pár centen állt a Bitcoin árfolyama, vett "több ezret". Most éppen 1130 dollárért kereskednek a Bitcoinnal. Ha csak ezret vett, akkor is egymillió dollárnál többet keresett az üzleten. A valóságban ennek a többszörösét.

UPDATE 17:19: Shrem vagyona abból jött össze, hogy amikor a Bitcoin árfolyama emelkedik 20 százalékot, elad valamennyit. A Bitcoin árfolyama az elmúlt egy évben 6000 százalékot emelkedett.

De ki ő?

A 165 centis Shrem Brooklynban született, nem messze onnan, ahol a Keresztapát forgatták. A flatbushi jesivába járt, ami ortodox vallási iskola létére tanulmányi szigoráról ismert. De ő nem akadémikus képességeivel emelkedett ki a tömegből. A vállalkozó szellem és a technológia iránti érdeklődés hajtotta.

  • Tinédzserként megalapította az Epiphany Design and Production nevű céget.
  • Ez neve ellenére valójában egy számítógépszervíz volt.
  • Shrem házhoz ment, ötven dolláros óradíjért javította a számítógépeket.
  • Aztán megalapította a Daily Checkoutot.
  • Itt a már emlegetett buy for a dollar, sell for two modellt követve használt szórakoztató elektronikai termékeket vett, amiket felújítva eladott.

Köben hackerkedett is. Ő volt Yankee, akiért százak rajongtak. Feltörte a Ghánai Egyetem rendszerét, majd küldött nekik egy white papert, amiben a rendszerhibákat taglalta. Állítólag egy német reptér biztonsági rendszerét is feltörte. Hogy miért fontos ez?

Mert így találta meg Satoshi Nakamoto, a Bitcoin valójában talán magyar származású kitalálója. Ráírt Shremre, aki viszont saját bevallása szerint elsőre nem érezte a bizniszt a dologban.

"Mi a faszomról beszél ez a csávó? Hát ennél nagyobb faszságot még nem hallottam, hagyjannak már békén."

Aztán egy kóder barátja, akivel még Yankeeként ismerkedett meg, addig rágta a fülét, hogy mégis belevágott a bizniszbe. Végül is, bukni nagyon nem lehetett rajta, mert nem kereskedtek a virtuális pénzzel, csak két százalékos jutalék ellenében segítettek az ügyfeleiknek egy számláról egy másikra mozgatni a Bitcoinokat. "Egyszerű modell, hogyan veszthetnénk rajta, érted" - mondta.

Ehhez képest kezdetben nem találtak befektetőt a BitInstantnak, amit végül az anyjától kölcsönkért tízezer dollárból alapított. Aztán amikor beindult a biznisz, megjelentek a cikk elején beharangozott Winklevossék is. 1,5 millió dollárt tettek az üzletbe. A céget a csúcson Shrem szerint 40 millió dollárra értékelték. Most kicsit rosszabbul megy, mert ahogy a Bitcoin hirtelen nagyon értékes lett, elkezdték szabályozni a piacát. Augusztus óta a BitInstantot többször is bezárták, amíg nem tisztázódnak a dolgok.

De Shrem gazdagsága már nem ezen múlik. Ő már önmagából él, a Bitcoin evangelistája lett. Ő maga ezt így fogalmazta meg:

"Üzletelek, ismerkedek, megszerettetem magam az emberekkel. Egy csomó arcot kell elvinnem bulikba. Itatom, etetem őket. A BitInstant a munkám, a Bitcoin az életem. Igyen iszom, ingyen eszem. Eddig elég jó az életem".

(Via Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.