Így fogjon hajléktalant öt könnyű lépésben

Papp Károly országos rendőrfőkapitány legfrissebb utasítása szerint így kell eljárniuk a rendőröknek a közterületekről elzavarandó hajléktalanokkal szemben:

  1. Felszólítani. Ha a fedél nélkül élő "világörökségi területnek minősülő vagy a helyi önkormányzat rendeletében kijelölt" területen pecózik, akkor a rendőröknek távozásra kell felszólítani.
  2. Előállítani. Ha nem tesz eleget a hajléktalan a felszólításnak, akkor hétköznap munkaidőben elő kell állítani az illetékes kormányhivatalban. Ünnepnapon, éjszaka, munkaszüneti napon a területileg illetékes hajléktalanszállóra kell vinni.
  3. Őrrel biztosítani. Az előállítás ideje alatt lefolytatott szabálysértési eljárás alatt őrrel kell biztosítani a hajléktalan őrizetét.
  4. Átadni. Ha az előállítás 12 órás maximális időtartama lejár és az eljárás még nem fejeződött be, a hajléktalant az ügyintézőnek kell átadni.
  5. Elengedni. Ha 12 óra alatt nem jut el a rendőr a hajléktalannal szállóra vagy kormányhivatalba, el kell engednie. De nincs gond! A szabálysértési osztályokon december 6-tól hétvégi, ünnepi, éjszakai ügyeletet kell bevezetni. (Hvg)
Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.