https://444.hu/assets/avocado_clk.jpg

Egy növény, ami még a marihuánánál is nagyobb biznisz

külföld
2013 december 07., 06:29
comments 82
  • Avokádót itt, Magyarországon keveset eszünk, a mexikóiaknak viszont több ezer éve alapvető élelmiszerük.
  • Az Egyesült Államok nem egész egy év alatt egymilliárd dollárnyit importált belőle.
  • Hektáronként évi 113 ezer dollár (25,8 millió forint) hasznot hozhat.
  • Csoda, hogy a minden bevételi forrásra lecsapó drogkartellek már ezt a bizniszt is átvették?

"Az avokádó nagyon gazdaggá tett minket" - mesélte Jesús Jan-Albert Hootsennek, a Vocativ riporterének. Az ötvenéves férfi a 80-90-es években még évi 1,5 millió dollárt keresett ültetvényein, most viszont csak úgy hajlandó beszélni, ha teljes nevét nem árulják el. Amikor a taqueriában melléjük ül egy harmincas, baseballsapkás férfi, gyorsan témát is vált. A férfi könyökére egy kard van tetoválva, ez pedig a Caballeros Templarios, a Templomos Lovagok nevű drogkartell szimbóluma.

Michoacán államban járunk, itt van a mexikói avokádóültetvények 72 százaléka. Az itt élők már a 90-es években is kimondottan gazdagnak számítottak, pedig 1997-ig még nem is exportálhattak az Egyesült Államokba, ami saját termelőit védve elzárta piacát a mexikói avokádó elől. A piacnyitás óta az itt megtermelt avokádó 80 százalékát exportálják. Azt gondolnánk, hogy ezzel eljött a kánaán.

Hát nem.

Ha egy terméken nagyobb haszon van, mint a drogkartellek egyik fő bevételi forrásán, a marihuánán, akkor az nyilvánvalóan felkelti a drogkereskedők érdeklődését is. Ez történt Michoacánban is, ahol elkezdték felvásárolni az ültetvényeket - részben hogy illegállisan szerzett vagyonukat tisztára mossák, részben mert az avokádó önmagában is jó biznisz. De ezzel még nem lett volna baj.

photo_camera Vér tapad a villájához.
Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images

A bajok akkor kezdődtek, amikor a volt tiszteletes, Nazario Moreno elkezdte szervezni a saját kartellét. Moreno, akit "A Legőrültebb" néven futott, La Familia Michoacana (A michoacáni család) nevű kartellében két sikeres üzleti modellt egyesített.

Megírta saját Biblia-verzióját, így harcosai valójában egyháza követői lettek.

A modell működött, ezrével toborozta a katonákat. Az erőszakot pedig az Ószövetségből vett idézetekkel igazolta. Ő volt az, aki a szokásos drogkereskedelmet kiegészítette a zsarolással.

De még ő is kispályás volt.

Morenót 2010-ben állítólag megölték. Hogy ez tényleg így volt-e, azt a kartelleknél sose lehet tudni, de azóta senki se látta, és ő sem adott életjelet. A Család darabjaira hullott, a helyét egy arról leszakadt csoport, a Templomosok vették át. Ők már egyáltalán nem finomkodtak.

Most már nem olyan jó a michoacáni avokádótermesztők élete. A Templomosok zsarolással és megvesztegetéssel megszerezték a termelők nyilvántartását. Pontosan tudják, hogy kinek mennyi földje van, hogy mennyit és milyen piacra termel. Az adatbázis birtokában pedig sorra járják a termelőket és

visszautasíthatatlan ajánlatot tesznek.

Tényleg visszautasíthatatlant. "Nincs értelme győzködni őket, hogy kevesebbet kérjenek" - mesélte egy termesztő Hootsernek. Ő még a keresztnevét sem volt hajlandó elárulni. Nem csodálom. Tavaly elrabolták két fiát. 1,5 millió dollár váltságdíjat követeltek értük. Ő mindenét eladta, hogy kifizethesse a váltságdíjat. A fiait ennek ellenére sem engedték el. Nem tud róluk semmit, de meggyőződése, hogy már halottak. A kartell általában elég gyorsan megszabadul a túszaitól.

Most egy termelőnek kilónként tíz centet kell fizetnie a megtermelt avokádó után a Templomosoknak, akik még a termőterület után is pénzt szednek. Hektáronként 115 dollárt, az exportra termelőktől akár 250 dollárt is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Jésus, aki a 80-90-es években még évi 1,5 millió dollárt keresett ültetvényein, ma már csődközelben van. Jó, ha évi 15 ezer dollár, a korábbi haszon 1%-a összejön egy évben. Egykor száz embert foglalkoztatott, napjainkban már csak hétnek tud munkát adni.

De ezért is a kartellnak fizet. A Templomosok ellenőrzik a munkaerőpiacot is - a munkaerő-közvetítőknek napi 3,5 dollárt kell fizetniük minden munkás után. Csak ebből akár évi 3 millió dollár bevétele lehet a Templomosoknak egyes járásokban.

És ez még mindig nem minden.

A Templomosoknak a becslések szerint százezer tagja van - egyszerű harcosok mellett ügyvédek és jegyzők százai dolgoznak nekik. Van, aki önként, de a legtöbbjüket megzsarolták. Akárhogy is, már nekik dolgoznak, és a feladatuk, hogy a telekkönyvek meghamisításával, színlelt adásvételekkel a kartellnek játsszák át az ültetvényeket.

Annak, hogy a szervezett bűnözés átvette az avokádóbizniszt, már a piacra is hatása van. Január óta 20 százalékkal drágult az avokádó az Egyesült Államokban. "A termelők, csomagolók, boltosok annyi pénzt vesztenek a zsaroláson, hogy kénytelenek árat emelni. Különben becsődölnének" - mondta Jesús. Mást nem is tehetnek. A kartell a teljes termelési láncot ellenőrzi.

A helyzet kilátástalannak tűnik. Amikor a Család összeomlása után bandaháború robbant ki Michoacánban, a mexikói szövetségi kormány bevetette a hadsereget és a szövetségi rendőrséget, a Federálest. A főutakat már ők ellenőrzik, de a termelők nem érzik a változást. Sőt. Sokuk azt gondolja, hogy a katonák összejátszanak a Kartellel. "Michoacánt a Templomosok uralják. Nekünk meg nincs választásunk, fizetünk" - mondta Jesús. (Via Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.