Nagy üzlet nemzeti park védett területét használatba venni

vidék
2013 december 09., 08:24
comments 3

Távozik a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója - írja a Népszabadság, és nagy sztorit villant fel a lemondás mögött.

Az igazgatóról, Boros Emilről azt írja a lap, hogy egyszerre volt jó természetvédelmi szakember és a Fideszhez feltétel nélkül lojális köztisztviselő. Ő már a kormányváltás után, Fazekas Sándor agrárminiszter bizalmát élvezve került a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz. A minisztérium azonban néhány hete jelezte Borosnak, hogy elvesztette a bizalmukat.

Boros az utóbbi időben ugyanis sorozatosan konfliktusba került a tárcával, elsősorban a nemzeti parki védett területek haszonbérbe, illetve használatba adása miatt.

photo_camera Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Az első még inkább szakmai ügy. a földhaszonbérleteknél az a kormányzati szándék, hogy maximum 50-70 hektáros darabokban adják oda a földeket a helyi gazdáknak, lehetőség szerint minél többnek, hamár az állmai földpályázatokon hoppon maradtak. De a védett gyepek számára kifejezetten káros lehet a feldarabolás, rosszat tesz a szikes réteknek a túllegeltetés és az is, ha birtokonként külön-külön kerítéseket, itatókat, karámokat állítanak fel.

A másik viszont már bőven politikai. A használatba adott földekért még bérleti díjat sem kell fizetni. Csak a kedvezményes földbérletáraknál is alacsonyabb hasznosítási díjat kér az állam. És még olyan felaprózás törekvés sincs, mint a földhaszonbérleteknél. A Népszabadság szerint a használatba adott földek szinte mindig politikaközeli vállalkozókhoz (nemritkán helyi politikusokhoz) kerülnek. A lap úgy tudja, hogy a nemzeti park igazgatójánál is egy ilyen, összesen 2000 hektrányi területet érintő földjuttatás verte ki a biztosítékot.

Az sajnos nem derül ki, hogy ki a szerencsés, aki ilyen kedvező feltételekkel jutott a KNP-hez tartozó földhöz. De egy ekkora földdarabnál csak a területalapú uniós támogatás mintegy 120 millió forintot tesz ki évente. Akkor is, ha a földterületen semmilyen gazdálkodási tevékenységet nem végeznek.

Az igazgató szabadságon van, de KNP szerdai állománygyűlésén már bejelentették a távozását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.