113 évesen meghalt Józef Kowalski kapitány, az 1920-as lengyel-szovjet háború utolsó résztvevője

háború
2013 december 10., 16:29

Jelentette be a lengyel nemzetvédelmi minisztérium. Kowalski az egyik legidősebb férfi volt a világon, lengyel újságok szerint a legidősebb. (Az előző rekorder a japán Kimura Dzsiroemon volt, aki idén júniusban halt meg 116 évesen.)

  • Kowalski 1900. február 2-án született. Részt vett a lengyel-bolsevik háborúban, annak legfontosabb ütközeteiben, köztük a varsói csatában és a Komarów melletti ütközetben, ahol Bugyonnij lovashadserege ellen harcolt.
  • 1939 szeptemberében tüzérként harcolt a Lengyelországot megtámadó náci hadsereg ellen, fogságba esett, és egészen a háború végéig fogoly volt.
  • A háború után földművesként dolgozott 93 éves koráig, amikor egy idősotthonba került.
  • 2010-ben, 110. születésnapján a lengyel államfő a Lengyelország Újjászületése Érdemrend Parancsnoki Keresztjével tüntette ki. A miniszterelnöktől egy ulánus (lengyel lovassági) kardot kapott, míg a Veteránok és Üldözöttek Hivatalától a Pro Memoria-érmet második világháborús részvételéért.
  • 2012 februárjában a lengyel nemzetvédelmi miniszter századossá léptette elő.

Most a 111 éves olasz Arturo Licata számít a világ legidősebb férfijának. (MTI via ez a lengyel honlap)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.