Jótékonyságra ajánlotta fel vagyona nagyját a leggazdagabb norvég

Közérdekű célokra ajánlja fel vagyona jó részét Norvégia leggazdagabb embere, Olav Thon ingatlanmágnás. Az örökösök nélküli 90 éves üzletember bejelentette: hogy egy jótékonysági alapba helyezi át az Olav Thon Eiendomsselskap vagyonkezelő holdingban lévő 71,9 százalékos részesedését, ami a jelenlegi tőzsdei árfolyamot figyelembe véve 300 milliárd forintot megközelítő induló összeget jelent.

A jótékonysági alapból évi 500 ezer koronáig (18 millió forint) terjedő összeggel támogatnak hazai és nemzetközi kutatási projekteket többek között az orvostudomány, a matematika és a természettudományok területén. A mára közel 500 üzleti ingatlant, köztük a Thon szállodalánc hoteljeit birtokló egykori parasztfiú vagyonát 27 milliárd koronára (970 milliárd forint) becsülte a Kapital norvég üzleti magazin.

Kora ellenére Thon aktív közéleti szerepet játszik, tevékenyen részt vett például az idei választásokon is a populista Haladás Pártot támogatva. Noha az ország leggazdagabb embere, Thon nyíltan támogatja a magas jövedelmeket és nagy vagyonokat hatalmas adóval sújtó norvég adópolitikát.

Az övénél nagyobb vagyont eddig csak egyetlen norvég, John Fredriksen hajómágnás halmozott fel, a Nagy Farkas becenevű vállalkozó azonban a magas adók elől menekülve évekkel ezelőtt felvette a ciprusi állampolgárságot. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.