Hormonvihar, vérzivatar

szexizmus
2013 december 12., 17:31

„Neked meg mi bajod van? Mi van, megjött?!"

"Nők a munkahelyen? Ha menstruáltak, akkor megőrültek, méghozzá egzotikus exceltáblák, lehetetlen határidők, és szörnyű fenyegetések formájában.”

„Női megrendelő? Tudnék mesélni! Leszedette az egész csempét, mikor meglátta, hogy mégsem széles fugaközzel tettük fel. Mondtam is neki, hogy azért mert menstruál, nem bontom vissza a munkát. Még neki állt feljebb!”

“Saját magukat nem viselik el ilyenkor a nők, nemhogy ezt még be is ismernék másnak. :-) “

„Mi van, Józsi, félsz hazamenni ilyen későn? Menstruál az asszony és leharapja a fejed, hogy nem szóltál, kimaradsz?”

"Valami azért csak lehet ebben a havi ciklus történetben ha ennyire kritizálnak titeket érte, és nem kell láncfűrészes zombivá változnotok, de a hangulat változás igenis eléggé jellemző tünete ennek a jelenségnek. Ami akkor bosszantó igazán ha a munkahelyen csúcsosodik ki egy ámokfutásban. Mert bizony van ilyen."

A nők érzékenyek, sokkal ösztönösebbek a férfiaknál, ezt így rendezte el a természet. A nők ki merik mutatni az érzéseiket, nem is tehetnek mást: hormonálisan reagálnak babafotóra, kisállatra, és képesek szentimentális filmeken, de még reklámokon is sírva fakadni. Egy hormonális hullámvasút az életük. Nem azért, megértem, hogy szar lehet, annyit vérezni össze-vissza. A South Parkban is megmondták: "nem hiszek senkinek aki öt napig vérzik, és nem hal bele". Meg aztán ismerek rendes nőket is, akiken meg se látszik az ilyesmi. Nem vagyunk egyformák. Ismerek rendes cigányokat, sőt még melegeket is. Csak ugye a sok rossz tapasztalat. Na, ez mondatja velem, a nők elviselhetetlenek, ha menstruálnak. Meg előtte, meg ha késik nekik, akkor is. Na és ha peteérésük van, akkor bezzeg jófejkednek mindenkivel. Hát ki érti ezt? Kiszámíthatatlanok, megbízhatatlanok, nem is kérdés. Amelyik meg tablettát szed, attól őrül meg. Na és klimaxos nővel dolgoztál már? Nyitogatja az ablakot a mínuszban, szakad róla a víz, totál kész vannak ilyenkor. Terhesen meg jobb ha otthon simogatja a hasát, mintha az irodában mímeli, hogy dolgozik. Még jó, hogy nincs ott fejben, nem is bírja egy terhes nő azt a hajtást, a gyereknek is biztos árt.

Egy nő hormonálisan instabil. Ha szemét, ha rossz napja van, egyértelmű: csakis a hormonjai tehetnek erről. A férfiak bezzeg! Oké, előfordulhat, hogy a főnök épp kielégületlen, de az érthető. Minden férfinak vannak természetes szükségletei. A nőnek ezzel szemben ha szar a napja, vagy felhúzza magát valamin: ilyenkor majd minden esetben menstruál és/vagy kielégítetetlen, esetleg frigid. Hisztérikus szörnyeteg. A férfiak ezzel szemben egytől-egyig mindig minden körülmények között higgadtak. Észrevételeik, meglátásaik és utasításaik komolyan veendőek, elvégre nincsenek „hangulataik”, meg ciklusuk. Csak jogos indulataik. Amit jó eséllyel egy hisztis nő provokál ki. A férfi simán lehet megbízható, jó munkaerő akkor is, ha meló közben/helyett is csajozik. Ez teljesen természetes: vadászok, no. A csajozás amúgy is más lapra tartozik, oldja a stresszt, csak egy kis lazítás. Amerika is mennyivel boldogabb hely volt, amikor az volt a legnagyobb gondjuk, hogy az elnökük orális irodává alakította a hivatali szobáját.

Csak a hormonok? Vagy mégsem?

Menstruáció. Mióta világ a világ, ez a pár nap remek lehetőségnek bizonyul arra, hogy különösebb magyarázat nélkül alkalmatlannak nyilvánítsák a nőket bármilyen "komoly" feladatra, kirekesszék és megbélyegezzék őket. A női ciklussal kapcsolatban számtalan közkeletű tévedés, és ostoba előítélet tartja magát makacsul a mai napig. Mifelénk szerencsére már nem kell elkülöníteni a nőket, azt sem gondoljuk, hogy démonok szállják meg őket a "nehéz napokon", de sajnos sokan még mindig a havi ciklusunkhoz kapcsolódó általánosító megállapításokba csomagolják a nőkkel szembeni előítéleteiket. Ez szexizmus. Akkor is, ha nő használja mintegy védekezésként, vagy ha ettől remél megkülönböztető bánásmódot. Pont olyan, mint bármely más csoportot negatívan megkülönbözető közhelytárat citálni.

Érvek helyett bármilyen kontextusban elővenni a vitapartnerrel szemben a „nő vagy” kártyát minden, csak nem elfogadható. Sajnálatos módon a hazai "vitakultúrát" erősen áthatja ez a fajta szexista hozzáállás, mely bár gyakrabban sújtja a nőket, adott esetben a férfiakat sem kíméli.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.