Orbán Antallról: Ha meghalunk, talán mi is jók leszünk

Egyéb
2013 december 13., 09:18
comments 9

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt a parlamentben méltatta Antall Józsefet, az egykori miniszterelnök halálának 20. évfordulójára rendezett emlékülésen.

Ha az őt ma méltató, de életében gúnyoló szocialista és liberális politikustársaimat hallgatom, úgy tűnik, hogy csak a halott jobboldali lehet jó jobboldali. Látható tehát, hogy számunkra is van még remény.

Ezzel fejezte be Orbán a beszédét, egyszerre vállalva az antalli örökséget a síron innen és túl is.

A miniszterelnök egy őssejthez hasonlította Antallt, aki a polgári demokrácia értékeit őrizte magában a kommunizmus alatt, majd a rendszerváltoztatáskor segítette az öngyógyulást.

Orbán szerint 1990-ben nehezen ébredt az ország a Kádár-korszak okozta kábulatból.

A jólétinek titulált, de valójában adósságra épített rendszert

szerinte nehéz volt kitörölni a közgondolkodásból. A Kádár-rendszer átnevelő táborhoz hasonlatos hatása volt az, hogy a benzin árának felemelése nagyobb megrázkódtatást okozott, mint a kilépés a KGST-ből és a Varsói Szerződésből. (Az 1990 őszi taxisblokádra utalt.)

Sokan úgy képzelték az átmenetet, mintha csak átmennénk hűtőszekrényt venni Ausztriába

- mondta, pedig a valóság az volt, hogy adósság, kisöpört padlás, működésképtelen szerkezetű gazdaság várta az Antall-kormányt.

Az Antall-kormány sikerének mondta a parlamenti demokrácia intézményeinek megszilárdítását, és Magyarország későbbi csatlakozását a NATO-hoz és az EU-hoz.

Antallt sokan támadták sovinizmussal, mert lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánt lenni, emlékeztett Orbán. Szerinte ezt külföldi rosszakarók, és azok sérelmezték, akik a Kádár-korszakban elfelejtették, hogy Magyarország határain túl is élnek magyarok.

Orbán Viktor az Antall-kormány egykori ellenzékijeként  részint vállalta is beszédében a néhai kormányfő örökségét, mint a magyar jobboldal mostani vezetője. De azt is jelezte, hogy az a korszak, ami Antall hatalomra jutásával kezdődött, az már véget ért. Szerinte ugyanis az új alkotmány elfogadásával már egy másik politikai korszakba lépett Magyarország.

(A címlapképen Áder János köztársasági elnök hajt fejet Antall József síremléke előtt, még csütörtökön. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.