Erőszak lett az olasz megszorításból

külföld
2013 december 14., 18:17

A Forconi (ganajhányó vasvillák) mozgalom az olasz kormány megszorító intézkedései ellen tartott tüntetést több városban, és a tiltakozók több helyen összetűztek a kivezényelt rendőrökkel.

  • Torinóban diákok festékes zacskókkal dobálták meg a rendőröket.
  • Rómában az Európai Unió képviselete elé szélsőjobboldali tüntetők vonultak fel nemzetiszínű álarcban, kötéllel a nyakukban, és letépték ott az unió zászlaját.
  • Velencében a vasútállomásnál a rendőrök könnygázt vetettek be, hogy szétválasszák a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali tüntetőket. Tucatnyi rendőr könnyebben megsérült, és két tüntetőt őrizetbe vettek. A tüntetések miatt le kellett zárni egy új hidat két sziget között.

Flavio Zanonato gazdaságfejlesztési miniszter szerint a helyzet nagyon nyugtalanító, mert a megmozdulások a társadalom rendkívül rossz közérzetét fejezik ki. A kormánynak sietnie kell, hogy ismét fellendítse az országot.

A Forconi mozgalom a kormány politikája ellen tüntető parasztokat, kereskedőket és kamionosokat fogja össze. Szerdától Róma belvárosába közlekedésbénító demonstrációt terveznek, amin követelik majd az egész politikai elit távozását és előre hozott választások kiírását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.