Erőszak lett az olasz megszorításból

A Forconi (ganajhányó vasvillák) mozgalom az olasz kormány megszorító intézkedései ellen tartott tüntetést több városban, és a tiltakozók több helyen összetűztek a kivezényelt rendőrökkel.

  • Torinóban diákok festékes zacskókkal dobálták meg a rendőröket.
  • Rómában az Európai Unió képviselete elé szélsőjobboldali tüntetők vonultak fel nemzetiszínű álarcban, kötéllel a nyakukban, és letépték ott az unió zászlaját.
  • Velencében a vasútállomásnál a rendőrök könnygázt vetettek be, hogy szétválasszák a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali tüntetőket. Tucatnyi rendőr könnyebben megsérült, és két tüntetőt őrizetbe vettek. A tüntetések miatt le kellett zárni egy új hidat két sziget között.

Flavio Zanonato gazdaságfejlesztési miniszter szerint a helyzet nagyon nyugtalanító, mert a megmozdulások a társadalom rendkívül rossz közérzetét fejezik ki. A kormánynak sietnie kell, hogy ismét fellendítse az országot.

A Forconi mozgalom a kormány politikája ellen tüntető parasztokat, kereskedőket és kamionosokat fogja össze. Szerdától Róma belvárosába közlekedésbénító demonstrációt terveznek, amin követelik majd az egész politikai elit távozását és előre hozott választások kiírását. (MTI)