Fico megalázásával ért véget a szlovák-iráni kémháború

külföld
2013 december 14., 07:56
comments 8

Mit lehet tenni, ha Iránban elfognak hat szlovák siklóernyőst, mert katonai létesítmények közelében repkedtek és fotóztak? Pláne úgy, hogy előtte már letartóztattak egy másik szlovákot, akit szintén kémnek néztek?

Egészen eddig sikerült a szlovákoknak csendben, de sikeresen kimenteni a polgárait az iráni börtönökből, februárban hazatért a 2012 augusztusban egyedül elfogott Matej Valuch. A májusban bekasztlizott hat siklóernyősből pedig négyet engedtek már el szeptemberben.

A siklóernyős csapat utolsó két tagjának szabadon engedéséről szerda este számolt be elsőként az iráni hírügynökség. Ezt követően indult el személyesen Robert Fico és külügyminisztere különgépen, hogy felkapják a két szlovákot, és vigyék is őket haza, de az irániak elkezdték Ficót leckéztetni.

Az esetről beszámoló bumm.sk szerint Irán állítólag saját foglyaiért szerette volna elcserélni a szlovákokat, csakhogy Szlovákiában nincsenek iráni foglyok.

Fél egykor azt közölték, hogy befejezték a tárgyalást, ám az illetékes biztonsági szervek szintjén folytatódnak az egyeztetések.

Fél négykor a szlovák kormányszóvivő kénytelen volt bejelenteni, hogy a kormánygép egyelőre nem térhet vissza Teheránból, mivel nincs meg az összes szükséges engedély hozzá.

Már beesteledett, de a miniszterelnök a TASR hírügynökségnek még csak azt tudta mondani, hogy még mindig az engedélyekre várnak, "akár ott is alszanak, de a két siklóernyőssel térnek haza".

Késő éjszaka volt, mire sikerült elintézni az összes formalitást.

Hajnalra értek haza. Fico mérgesen azt nyilatkozta, hogy hiába egyeztek meg mindenben az iráni alelnökkel, végtelen hosszúnak tűnő órákon teltek el addig, hogy visszaindulhassanak. Azt is mondta persze, hogy a kormány aktivitása nélkül a szlovák siklóernyősök sokáig börtönben maradtak volna.

Tényleg csoportosan kémkednek a szlovákok vagy csak ekkora balekok?

A bumm.sk idézi a Sme értetlenkedő kommentárját is. Peter Schutz szerint valamilyen iráni propagandahivatal Szlovákia kárára végzi jól munkáját, és meglehetősen érdekes, hogy a nyugati ügynököktől hemzsegő országban egyfolytában szlovák ügynököket fognak. "Mi folyik itt?" - tette fel a kérdést, és kíváncsi arra, hogy az utolsó két rabot személyesen miért személyesen Fico ment kiszabadítani. A nemzetközileg elszigetelt Iránba ugyanis nem szoktak kormányfők utazni letartóztatott honfitársakat kiszabadítani, emlékeztet Schutz, aki szerint lehet, hogy egy új szlovák jellegzetességről van szó, ám az ilyen ügyeket szerinte diszkréten, és sokkal alacsonyabb szinteken intézik a világban. Egy normális ország ugyanis nem hirdeti dobbal, hogy polgárait kémkedés vádjával fogták el egy idegen országban, főleg, mert a felmerülő kérdésekből - miért, mennyiért engedték szabadon őket - sohasem tudja kimagyarázni magát.

Schutz szerint a Valuch- és a siklóernyős ügy alapján úgy tűnik, Irán a bolondját járatja Szlovákiával, mivel egy olyan ország titkosügynökségének, amely urándúsító programja miatt nyugati demokráciák igazi ügynökeinek tucatjaival van dolga nap mint nap, látnia kell, hogy Valuch és az ernyősök a vicc kategóriájába tartoznak.

Ha mégsem így lenne, akkor Fico és Lajčák sem tudná kiszabadítani őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.