Még az is titkos, hogy hányszor kapott engedélyt a TEK titkos adatgyűjtésre

POLITIKA
2013 december 15., 16:15
comments 19

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet munkatársai az Alkotmánybíróságon támadták meg a rendőrségi törvénynek a TEK titkos információgyűjtésére vonatkozó rendelkezéseit, kifogásolva hogy a törvény szerint a terrorelhárítóknak nincs szükségük bírói engedélyre a titkos információgyűjtéshez, elég a miniszteri jóváhagyás.

Az Alkotmánybíróság a múlt héten elutasította a beadványt.

Ennek ellenére Dorosz Dávid országgyűlési képviselő kérdéssel fordult Navracsics Tibor miniszterhez. Arra volt kiváncsi, hány alkalommal élt a törvény által biztosított jogával, és adott engedélyt a Terrorelhárítási Központnak titkos információgyűjtésre?

Dorosz szerint az rendben van, hogy a miniszteri határozatok minősített adatnak számítanak, de azok száma nem lehet titkos, sőt közérdekű adatról van szó.

A megkérdezett Navracsics Tibor szerint ez nem így van. A miniszter azt válaszolta, hogy "csupán összesített jellegű adatok nyilvánosságra hozatala is az ország nemzetbiztonsági érdekeit sértené, mivel már a statisztikai adatokból is egyértelműen következtetni lehetne arra, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat milyen kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ részére titkos információgyűjtést végezzen."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.