16 fokban fagyoskodnak az olvasók a pécsi könyvtárban, ahol nincs pénz fűtésre

KULTÚRA
2013 december 16., 15:07
comments 17

Azt eddig is sejtettem, hogy nem egy könyvtár működtetése 2013 startupja, de a pécsi Minerva könyvtár története egészen szomorú.

A pecsiujsag.hu írta meg, hogy hetek óta nincs fűtés a Minervában, mert nem telik rá. Így mindössze 16 fok van az olvasóteremben. Az olvasók nagykabátban ülnek be.

Lászlóné Bauer Nóra igazgató elmesélte, hogy a könyvtár idén a 2010-es támogatás felét kapja, az nem éri el a tízmillió forintot. A saját bevételeik megszüntek, mert míg korábban néhány üres helyiséget ki tudtak adni, a bérlőik mára nem maradtak meg. Jó esetben rendezték a tartozásaikat, rosszabb esetben még azt sem. A kocsma üzemeltetője is így lépett le.

Az igazgató szerint egy művelődési ház is szerencsésebb helyzetben van náluk, mert míg az legalább tud bevételt hozni, a könyvtár gyakorlatilag csak viszi a pénzt. Olvasóik többsége hátrányos helyzetű, nyugdíjasok, munkanélküliek, kisgyermekes családok, mozgáskorlátozottak, fogyatékosok. Az éves tagságért így csak 800 forintot kérnek, a beiratkozási díj is alacsony és nem szedhetnek magas késedelmi díjat sem.

Maradnak a pályázatok, de a befolyt összegek nagyságrendileg sem akkorák, mint a fűtésszámlák. Ez utóbbi alapdíja 80 ezer forint, de télen félmillió forint is lehet havonta, amit lehetetlen kigazdálkodni. A szolgáltató megértő, de az nem derült ki, hogy ez átütemezést vagy elengedést jelent.

A 140 ezer kötetes könyvtárnak négy munkatársa van, ketten közülük kulturális közmunkások. Az igazgató abban bízik, hogy a helyzetük a várossal folytatott tárgyalásokon rendeződni fog. (via könyvtáros)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.