Állami projektekhez állami mérnököket akar a kormány – nagy a felháborodás

gazdaság
2013 december 16., 10:39
comments 63
  • Egy kormányhatározat szerint EU-s pénzből az állami tervezőirodák tervezhetnek iskolát, kórházat, és mindent, ami az államé.
  • A mérnöki kamara szerint ezzel halálra ítélték a szakmát.
  • Az építészek is tiltakoznak.
  • A kormányhatározat 2014-től érvényes, de még nyoma sincs az állami tervezőirodák felépítésének.

A Magyar Mérnöki Kamara lapjának decemberi száma

„Ne tegyék ezt velünk!”

felirattal jelent meg. A Magyar Mérnök vezércikkében Barsiné Pataky Etelka (fideszes EP-képviselő 2004-2009-ben) tiltakozik a mérnöki munkák államosítása ellen, majd a lap további három oldalon át magyarázza, hogy miért értelmetlen és káros az, amiről a kormány októberben határozott. A cikk azt állítja, hogy ha tényleg az lesz, amit a kormány akar, akkor ezzel vége a mérnöki szakmának Magyarországon. Az építészek kamarája is tiltakozik.

Az államnak csak állami mérnök tervezhet

A felháborodást egy októberi kormányhatározat okozta, amelyről korábban már én is írtam, egy másik szempontból. Akkor azt emeltem ki, hogy a határozat szerint 2014-2020 között magáncég nem írhat EU-s pályázatot állami intézményeknek. A kormányrendelet azonban arról is szól, hogy a mérnöki munkát is az államnak kell elvégeznie, ha a kedvezményezett állami intézmény:

"A nagy infrastrukturális projektek valamint állami ingatlanberuházások esetében a tervdokumentáció összeálíltása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg."

Így fogalmaz a határozat. Ez azt jelenti, hogy az államnak mérnöki irodákat kell alapítania, oda fel kell vennie embereket, hogy legyen aki elvégzi ezt a munkát. A mérnöki kamara szerint ezzel tönkretennék az összes hazai mérnöki vállallkozást. „Ez a szürkeállomány államosítása” – mondják, és évtizedek alatt felépített irodákat, egszintenciákat féltenek.

Alig van más munka

Jelenleg ugyanis szó szerint semmi sem épül Magyarországon, amiben nincs EU-pénz, és az építkezések igen nagy részében az állam a beruházó (iskolák, egészségügyi intézmények, vasút, gátak, út, városközpontok, műemlékek felújítása). Ha ezek tervezését elveszik a magáncégektől, akkor egyrészt nem lesz munkájuk, másrészt dolgozóik elmennek az állami hivatalba.

Ezek a hivatalok azonban nem léteznek, kiépítésükre nincs pénz félretéve, és a kamara vezetése szerint teljesen irreális ezeket 2014-re összehozni.

Politikai nyomásra született a döntés

A 2014-20-as tervezésre rálátók szerint az állami mérnökirodák felépítésének ötlete a politikától, nevezetesen a Navracsics Tibor vezette igazságügyi minisztériumtól, illetve a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől jött.

Egy vélemény szerint annyira gyorsan áterőltették, hogy nem volt szabályos előterjesztése sem, ezért jogilag támadható. A 2014-20-as tervezéssel foglalkozók szerint van rá esély, hogy módosítják még ezt a rendeletet. Nyárra várják a részletes szabályozás elkészültét.

Azért merült fel a mérnöki munka államosításának ötlete, mert a Miniszterelnökség felmérése szerint sok projekt dőlt be (és így sok pénz veszhet el) mérnöki hibák miatt. Részben mert lassabban, vagy az ígértnél drágábban készültek csak el beruházások.

A kamara szerint ez azonban a pályázati kiírások hibájából eredt a legtöbbször, illetve a gyenge ellenőrzési rendszer miatt. Szerintük ha felkészültebbek a pályázatírók, és nagyobb a szakmai kontroll, akkor ezek a problémák megoldhatók lennének, nagy állami tervezőasztalok nélkül is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.