Lázár: Az állami mérnök nem lesz korrupt

gazdaság
2013 december 16., 13:45
comments 46

Délelőtt írtam, hogy a mérnöki és az építész kamara is kétségbeesetten tiltakozik, mert állami megrendelésű építkezéseken 2014-től csak állami alkalmazásban lévő mérnökök dolgozhatnak majd. (Ha EU-s pénzből építkeznek. Viszont nem EU-s pénzből nem építenek semmit évek óta Magyarországon.)

A nagy állami tervezőhivataloknak ugyan még semmi nyomuk, de kormányhatározat van arról, hogy utat, iskolát, kórházat, gátat, kormányhivatalt és önkormányzati beruházást lényegében csak állami mérnökök tervezhetnek.

Megkérdeztem Lázár Jánost, az EU-s pénzköltést felügyelő államtitkárt, hogy mit szól a mérnökök tiltakozásához, és hogy biztos-e abban, hogy állami mérnökirodák alakulnak.

Elvi döntést hozott a kormány, hogy az EU-s pénzek elköltése körül amit csak lehet, azt az állam végezze el -

kezdte válaszát. Lázár ugyanis azt tapasztalta, hogy akkor merült fel a korrupció gyanúja, ha kiszervezték a pénzköltés körüli feladatokat.

Ha egy nyílászáró cseréjéről van szó, akkor több megy el szakértésre és tanácsadásra, mint amennyibe az ablak kerül -

mondta, és szerinte ilyenekért kell minél több funkciót az államhoz vonni.

Másik elrettentő példaként arról beszélt, hogy volt olyan útépítési pályázat, ahol minden érdeklődő több pénzt kért volna a tervezésért, mint amennyi a kiírásban szerepelt.

Azt azonban a mérnöki kamara sem vitatja, hogy az ellenőrzések színvonalán és a kiírásokon javítani kell. És az, hogy mennyit lehet elszámolni tanácsadásra, vagy éppen valódi munkát nem jelentő mérnöki díjakra, azt a pályázat kiírója határozza meg.

Lázár mindenesetre azt ígérte, hogy egyeztetnek még a mérnöki kamarával.

A 14-20-as ciklus tervezését ismerők szerint még finomodhat a részletek pontosabb szabályozásával a most ijesztőnek tűnő kormányhatározat. Ez azonban csak nyárra várható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.