Nagy szarba kerülhet az NSA és az amerikai állam

Tbg
külföld
2013 december 17., 07:28
comments 2

Egy köztes szövetségi bírósági döntés alkotmányellenesnek nyilvánította az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat, az NSA mobiltelefonos adatgyűjtését. Ráadásul, mivel mindenkiről gyűjtött adatot az NSA, bárki indíthat kártérítési eljárást.

Mint Edward Snowden színrelépése óta közismert, az NSA számolatlanul gyűjtögette a mobilfelhasználók metaadatait az elmúlt években. Pontosan tudják öt évre visszamenőleg, hogy ki, mikor merre járt, mikor kapcsolta be, illetve ki a telefonját.

Ebben a cikkben elmagyaráztuk, hogy ez miért untig elég információ, hogy valakiről sok mindent megtudjunk.

Egy washingtoni bíróság állapította meg hétfőn, hogy az ilyen jellegű általános, nem indokolt adatgyűjtés az amerikai alkotmány 4. paragrafusába ütközhet. A keresetet Larry Klayman ügyvéd nyújtotta be közvetlenül Snowden első szivárogtatása után.

Az ítélet nem jogerős.

A legszebb Richard Leon, még George W. Bush által kinevezett bíró indoklása, miszerint az amerikai állam csaknem orwelli módszerekkel gyűjtött adatokat.

Ezt a gyakorlatot pedig semmi sem alapozta meg, legfőképp nem az az 1979-es ügy (Smith v. Maryland), ami alapján a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, az állam bizonyos és indokolt esetekben gyűjthet adatokat állampolgárairól telefonjaik segítségével, érvelt Leon.

Leon hangsúlyozta azt is, a 34 évvel ezelőtti döntéskor még egészen mást jelentettek a telefonok, mint manapság. Ma már zenelejátszónak, kamerának, játékgépnek használják az emberek ezeket a készülékeket, így sokkal több és másmilyen adatokat tárolnak, mint annak idején a vezetékes készülékek, amikkel csupán beszélgetéseket rögzítettek.

Az biztos, hogy a törvényhozás is beindult, jelenleg több olyan törvényjavaslat van a Kongresszus előtt, ami a fenti gyakorlatot szigorítaná, többek között az elnök, Barack Obama kabinetje is benyújtott egyet. (Atlantic Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.