Visszajár a devizahitelesek pénze, abcug Kúria!

jog
2013 december 17., 12:24
comments 132

KDNP:

Véleményünk szerint az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés utáni összeg változatlanul visszajár.

A párt addig is azt javasolja mindnekinek, hogy lépjen be az árfolyamgátba.

Jobbik:

A Kúria hétfői döntése nem csak az igazságszolgáltatás szégyene, hanem a kormányé is, amely szabotálta a devizahitelesek ügyét.

A párt februárra száz tüntetést szervez, ha addig nem látnak előrelépést.

CÖF-CÖKA (ők szervezik a Békemenetet):

A bankok a devizaalapú kölcsön felvevőket jól látható módon kisebbségi helyzetbe sodorták. Nem hagyhatjuk, hogy a független igazságszolgáltatás, amely megbízását, mint mindhárom hatalmi ág, végső soron a néptől kapta, a társadalom jelentős számú, de önhibáján kívül kisebbségi helyzetbe került, érdekérvényesítő képességét vesztett polgárait semmibe vegye.

A szervezet felszólította az ombudsmant, hogy szólítsa fel az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a Kúria határozatát. A CÖF megállapította ugyanis, hogy a határozat ütközik a joggal més az erkölccsel is.

KTI (Szili Katalin pártja):

A Kúria közleményében elismeri, hogy nagyarányú társadalmi problémáról van szó. A KTI erre figyelemmel felkéri a kormányt, hogy élve törvényes jogával az adósok érdekében indítson közérdekű kereseteket a típusszerződések egységes megtámadása érdekében.

Az egykor szocilaista házelnök emlékeztet, hogy ők ezt már korábban is javasolták. A pártot egyébként egész pontosan úgy hívják, hogy Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt.

Rogán Antal, Fidesz:

Csalódottak vagyunk, mert a legfőbb bírói testület is - a hétfői döntésével - a bankok oldalára állt.

Azt ígérte, hogy a parlament is lépni fog, csak a még hiányzó kérdésekre is jöjjön válasz. Szerinte elég bölcs a Kúria, nem kéne az Európai Bíróság véleményére várni.

Simon Gábor, MSZP:

Önmagában ez nem egy jogi, hanem társadalom- és gazdaságpolitikai probléma, amit nem lehet egy jogi lépéssel megoldani.

Úgyhogy szerinte a kormánynak most már érdemi lépéseket kellene tennie.

Schiffer András, LMP:

Sajnálatos a Kúria devizahitelesek ügyében meghozott jogegységi döntése, de a párt ugyanakkor teljes mértékben tiszteletben tartja a határozatot.

Azonban most a parlamentnek kell lépnie, hogy a

bankok csalárd módon ne fosztogathassák tovább az embereket.

Rétvári Bence, KDNP:

  • A bankok által korábban a nyilvánosság előtt már elmondott érveket lényegében elfogadta a Kúria döntésével, s tulajdonképpen azt válaszolta meg, hogy a devizahitel valóban devizahitel.

Azt ígérte, hogy a kormány hamarosan foglalkozik a devizahitelesek további segítéséről.

Jávor Bendek, Együtt-PM

  • A Kúria döntését sem kormányfőnek, sem pártoknak nem illik befolyásolni, vagy véleményezni.

Szerinte arra kellett volna vigyázni, hogy ne gyengüljön ennyit a forint. Mentőcsomag azért kellhet, csináljon valamit a kormány.

A Kúria hétfői határozatáról itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.