Áder visszaküldött egy törvényt, mert nem szeretné, ha Fekete Györgyék bűncselekményt elkövetett művészt is díjazhatnának

Megfontolásra küldte vissza a parlamentnek Áder János a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosítását. A december 9-én elfogadott törvény szerint létrejönne a Nemzet Művésze díj, viszont egy rendelkezés szerint kivételes méltánylást érdemlő esetben a díj bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt művésznek is adományozható lenne.

Áder szerint ez nem nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy egy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén elért kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók az elismerésre.

A köztársasági elnök visszaküldő levelében úgy fogalmazott, hogy a törvénymódosítás olyan kivételes eljárásra ad lehetőséget a díj adományozására jogosult bizottságnak, amely túlmutat a testület szakmai szerepén, és a büntetőjog területét érintő kérdésekben kell állást foglalnia, anélkül, hogy ismerné a büntetőeljárás részleteit, a bírói döntés indokait és a fellebbviteli fórum érveit.

Áder János arra is emlékeztetett, más hasonló, életjáradékkal járó elismerések tekintetében a bűncselekmény elkövetése az érdemtelenség megállapításával és a járadék folyósításának felfüggesztésével jár.

(MTI)

 

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.