Kiégett a német szélsőjobb vezetője, ezért visszavonul a politikától

Holger Apfel a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) közleménye szerint azonnali hatállyal távozik posztjáról, és a szászországi tartományi parlamentben sem vezeti tovább az NPD frakcióját.

A 43 éves politikus 2011-ben került a párt élére. Azóta az NPD egy könyvelési szabálytalanságért kapott több mint egymillió eurós büntetés miatt súlyos pénzügyi válságba került, és a tagság több mint 10 százaléka kilépett a szélsőjobboldali körökben erősen vitatott politikai vonalvezetés miatt.

Holger Apfel (JOHANNES EISELE / AFP)

A párt a szeptemberi országos parlamenti választáson a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg, támogatottsága visszaesett a négy évvel korábbi 1,5 százalékhoz képest. December elején a törvényhozás felsőháza, a Bundesrat kezdeményezte az alkotmánybíróságnál a betiltását és felszámolását.

A sok nehézség a neonácipárt vezetőjének egészségére ment.

Apfel kiégett, erős burnout szindrómától szenved, volt egy idegösszeroppanása és munkaképtelen.

- mondta a Die Welt című lapnak Peter Marx, a párt Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi parlamenti frakcióvezetője.

Apfel betegségét egy sor tényező idézte elő, elsősorban a betiltást célzó alkotmánybírósági eljárás, ami nagyon megviselte Marx szerint.

A tartományi kormányok küldöttségeiből álló Bundesrat egy több mint 250 oldalas beadvánnyal fordult a karlsruhei alkotmánybírósághoz. A dokumentumban az utóbbi egy év alatt összegyűjtött adatok alapján azt az álláspontot ismertették, hogy az NPD ideológiája rokonságban áll a nemzetiszocializmussal, és a párt államellenes tevékenységet végez, aktívan szembehelyezkedik a demokratikus berendezkedéssel. Az eljárás várhatóan több mint egy évig tart, eredménye szakértők szerint bizonytalan.

Az 1964-ben alapított párt betiltását másodszor kezdeményezték. A kormány és a törvényhozás 2003-ban közösen benyújtott indítványát az alkotmánybíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy a bizonyítékok jelentős része az alkotmányvédelmi hivatal beépített embereitől származik, és ezért ezeket nem lehet figyelembe venni. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.