Megvan az új szövetségi kapitány

futball
2013 december 19., 08:50
comments 37
photo_camera Fotó: MLSZ

Néhány hónapos keresgélés után Pintér Attilát nevezte ki az MLSZ a futballválogatott kispadjára. Pintér jelenleg a Győri ETO edzője, játékosként húszszor is szerepelt a válogatottban. Edzőként kétszer nyert magyar bajnokságot, a Fradival még 2004-ben, a Győrrel idén. Kétszer nyert magyar kupát is, 2004-ben és 2005-ben. És esett már ki a Vasassal a bajnokságból.

Pintér játékosként eladta magát Belgiumba, de edzőként - kollégái döntő többségéhez hasonlóan - csak magyar csapatoknál dolgozott eddig. Nemzetközi meccseken ült már kispadon, 2010-ben a Montpellier-t például kiverték az Európa-liga selejtezőjéből a Győrrel, de a csoportkörbe már nem sikerült bejutniuk, mert simán kiestek a Dinamo Zagreb ellen.

Idén a Bajnokok Ligája selejtezőjén a Maccabi Tel-Aviv simán kiejtette őket. Az izraeli kispadon az a Paulo Sousa ült, aki dolgozott Magyarországon, bevitte az Európa-liga csoportkörébe a Videotont, és szóba hozták a magyar válogatottal is. De nem őt választották.

Csányi Sándorék az utóbbi hónapokban végig azt hangoztatták, hogy külföldi edzőt szeretnének a válogatott élére. Most viszont Csányi arról beszélt, hogy "a kiválasztás szempontjából előnyös, ha egy jól képzett magyar szakember a kapitány, aki napról napra látta a magyar játékosokat, és már bizonyított is".

Magyarul ez mintha olyasmit jelentene, hogy nem találtak külföldi edzőt, aki vállalta volna ezt a romhalmazt és a mellé járó politikai nyomást.

Csányi Sándor a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón az Egervári-korszakra utalva azt mondta, hogy "a jövőben nem egy szerethető, hanem egy küzdő válogatottunk lesz."

Pintér Attila székfoglalóján mindenkinek köszönetet mondott, többek között "a szövetségnek, aki magyar edzőben bízik. És nem hisz annak a külföldinek, aki csak ugródeszkának tekinti a magyar futballt, mert mi, vele ellentétben, igenis a szívünkön viseljük a magyar futball sorsát, jelenét és jövőjét."

Rákérdeztek nála, hogy számít-e az egyik legjobb magyar játékosra, a válogatottságot lemondó Huszti Szabolcsra. A válasz általános volt, minden játékosra, aki hasznára tud lenni a válogatottnak, szükség van. Pintér még a kinevezése előtt utasította vissza sértődötten a másik magyar Bundesliga-játékos, Szalai Ádám nyilatkozatát, amivel kiosztotta a magyar edzőket is. Pintér megkérdőjelezte Szalai hitelességét is.

Mindenesetre már megkérte a főtitkárt, hogy tudja meg, a külföldön játszók közül ki van itthon, mert összehívná a keretet, hogy az alapmozgást már elkezdjék begyakorolni.

Az új kapitány elé kitűzött minimális cél a kijutás a 2016-os, Franciaországban rendezett Eb-re. A létszámemelés után ide már 24 európai csapat jut majd ki, a kontinens mezőnyének közel fele, így ez nem tűnik lehetetlen feladatnak. Mivel azonban a magyar labdarúgó-válogatottról van szó, ne kiabáljunk el semmit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.