Ángyán József megcsinálta a teljes listát

gazdaság
2013 december 20., 07:34
comments 14

Ángyán József interjút adott a Hvg.hu-nak, amiben elmondta, hogy megcsinálta a teljes országra is azt a felmérést, amit korábban már nyolc megyére feldolgozott. Ebből a tanulmányból, amit hamarosan publikálni fog, kiderül, hogy milyen érdekcsoportok kaptak állami földet a földbérleti pályázatokon.

Ángyán szerint 14 ilyen érdekcsoport van, amit összesen 39 pályázó fed le. Összesen ők vitték el a megszerezhető területek 29 százalékát. Mind háromszáz hektár fölött nyertek a pályázatokon, két érdekeltség pedig 1200 hektár fölött, ami elvileg nem is volna lehetséges.

Jön még csörte

A szeptember elsejéig meghirdetett földek pályázatait dolgozta eddig fel, amiben kétszázezer hektárt vizsgált összesen. A Nemzeti Földalap és a nemzeti parkok összesen 6561 birtoktestre írtak ki ez idő alatt pályázatot, de mindössze 1582 esetben hirdettek eredményt, együttesen 32 306 hektárra, írja a Hvg.hu.

Ángyán szerint „ez alig több mint húsz százalék, ha a feldolgozott pályázatok számát nézzük. Ám ha a meghirdetett földterületek nagyságát vesszük, akkor annak mindössze 16 százalékát ítélték oda. Ezeknek a területeknek nagyjából a fele 3 megyéhez (Fejér, BAZ és Veszprém megye) köthető. Mindez azt jelenti, hogy a nagy falatok még hátra vannak, úgyhogy itt még várható egy-két csörte.”

Nem a családi birtokok

Szerinte az is jól látható, hogy nem a családi magánvállalkozókat preferálták a pályázatokon, hanem a nagyvállalkozókat. Ráadásul döntően nem is a helybeliek kaptak földet. „Míg például a biogazdálkodást folytató Kishantos esetében kifogásolták, hogy az egy közhasznú, nonprofit (!) kft., és ennek megfelelően nem is nyerték el a hosszabbítást itt a legnagyobb területeket is mind igazi profitorientált kft-k, zrt-k nyerték. A 100 ha fölötti földterület bérleti jogához jutott  27 valódi tőkés társaság, melyek az összes bérbe adott földterület közel 25 százalékát elvitte, és emellett még pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel is több száz állami birtoktest használatához jutott.”

A legnagyobb nyertesek ráadásul pályázat nélkül is jól teljesítettek. Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc például 22 nyertes pályázatával több mint ezer hektárt kapott Fejér megyében, és pályáztatás nélkül további három állami földrészletet bérel.

Ángyán csak a fölpályázatok kapcsán működik együtt pártokkal, belépni nem tervez egyikbe sem. Schiffer András tehát nem lesz boldog, mert szerették volna, ha Ángyán LMP-s lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.