Neal Carter feltalálta a nem barnuló almát, de falakba ütközött - talán nem véletlenül?

Neal Carter nyolc és fél hektáron gazdálkodik Kanadában, de nem erről híres. Hanem arról, hogy kikísérletezte azt az almát, ami felvágás vagy a beleharapás után sem barnul meg, hanem órákon át szép fehér marad a húsa. (A Granny Smith fajtából indult ki, az új fajtát Arctic Granny Smithnek nevezte el.) A baj csak az, hogy Carter génmanipulációs eszközöket használt, amivel egyrészt természetesen kivívta a génmanipuláció-ellenes liga haragját, másrészt meg az összes amerikai haragját, akik meg vannak róla győződve, hogy az alma hagyományos amerikai gyümölcs, az egészség szimbóluma, és mint olyan, szent és sérthetetlen.

A találmány gyakorlati haszna Carter szerint egyébként annyi, hogy ha elterjedne a nem barnuló alma, több fogyna belőle, mert előre felszeletelve is tovább elállna.

Azt még nem tudni, hogy piacra engedik-e a hatóságok a nem barnuló almát, amit egyébként Carter nem a hagyományos DNS-, hanem RNS manipulációval állított elő. Ennek lényege, hogy az almába nagy dózisban juttatnak almagéneket, és ez olyan immunreakciót vált ki, amitől a gyümölcs kevesebb, a barnulásért felelős proteint termel.

Itt a sztori röviden, itt meg hosszan.