Hat önálló államra szakad Kalifornia?

külföld
2013 december 21., 10:40
comments 3

Gondoljanak csak bele, területe alapján Kalifornia az Egyesült Államok harmadik legnagyobb állama, akkora, mint négy Magyarország. A lakosok számát tekintve az állam az első az USA-ban, 38 millióan laknak ott (az is négy Magyarország). És most gondoljanak bele abba, hogy Kaliforniát az ország szenátusában ugyanúgy két szenátor képviseli, mint a szerencsétlen Wyomingot, ami 250 ezer négyzetkilométeres ugyan (két és fél Magyarország), viszont összesen 580 ezren lakják (három Miskolc).

Igazságos ez? hát persze, hogy nem igazságos

mondja Tim Draper, aki nem akárki, hanem a híres Draper Fisher Jurvetson befektetőcég alapítója, olyan befektetésekkel a háta mögött, mint a Skype, a Tesla és a SpaceX. Szóval nem kispályás.

draper1

A libertariánus eszméket valló Draper szerint Kalifornia annyira nagy és változatos, hogy mostanra szinte kormányozhatatlanná vált, ezért olyan terven dolgozik, ami hat önálló részre szabdalná az államot. Draper ezen a hétvégén tervezi benyújtani javaslatát az állam főügyészéhez arról, hogy a kérdést tegyék fel a legközelebbi népszavazáskor, és akkor a jó kaliforniaiak eldönthetik, hogy egy nagy Kaliforniát akarnak-e, vagy hat kicsit. Az új miniállamoknak már a nevük is megvan:

  • Jefferson
  • North California
  • Central California
  • West California (Los Angelesszel együtt),
  • South California (Orange County, San Diego),
  • Bay Area  (San Francisco és a Szilícium-völgy)

6california

Az ügynek szentelt oldalon egyelőre csak egy térkép látszik, meg egy emailcím-megadási lehetőség a támogatóknak. Amúgy szinte biztos, hogy az egészből nem lesz semmi, és ennek számtalan oka van, többek között hogy a szétszakadást meg kellene szavaznia az USA jelenleg republikánus többségű kongresszusának. Ők meg hülyék lennének támogatni egy olyan tervet, ami borítékolhatóan tíz új demokrata párti képviselőt juttatna a képviselőházba.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.