Imádkozik azokért, akik ok nélkül halálra verték a férjét

külföld
2013 december 22., 07:54
comments 4
  • Tavaly karácsonykor brutális és értelmetlen gyilkosság történt Sheffieldben.
  • Az áldozat felesége nem sajnálja a tetteseket, de nem akar többé dühöt és bosszúvágyat.

Maureen Greaves számára ez a karácsony is úgy indul majd, mint a többi. A vacsora és az ajándékozás után elmegy az éjféli misére. Ott viszont egészen különleges dolog fog történni. A misén megemlékeznek Greaves tavaly karácsonykor megyilkolt férjére. A sheffieldi asszony kérésére pedig nemcsak érte, és a családért imádkoznak majd, hanem a gyilkosokért is.

photo_camera Maureen Greaves

Alan Greaves, a templom orgonistája egy évvel ezelőtt karácsonykor a St. Saviour miséjére igyekezett. A templom mindössze tíz percre van otthonuktól. Útközben két férfi minden ok nélkül megtámadta és agyonverte.

Sérülései az arcán olyan súlyosan voltak, hogy a felesége a kórházban csak a keze alapján ismerte meg. December 27-én a kórházban halt meg. A két 22 éves elkövetőt idén júliusban ítélték el, egyiküket életfogytig, másikukat kilenc évre. Akkor sem tudták megmagyarázni, mi értelme volt a tettüknek.

"Nem akarom, hogy bárki azt higgye, megsajnáltam őket, vagy nem akarom, hogy megbüntessék őket. Azt gondolom, hogy ők nagyon gonosz dolgot tettük, nem tudom, hogy miért, és szerintem ők sem tudják."

Ahogy a kórházban fogta férje kezét, Greaves már akkor is arra gondolt, meg kell tudnia bocsátani. "Azon gondolkodtam, mit tenne most Alan? Ő mindig sokkal jobb volt megbocsátásban, mint én. És arra gondoltam, ő ezt tenné."

"A megbocsátás azt jelenti, hogy nem akarok bosszút állni. A megbocsátás azt jelenti, hogy mint egy csónakban evezünk, és egyikünk sem tökéletes. Nem azt mondom, hogy ugyanolyan rossz lennék, mind a gyilkosok, de nekem is megvannak a hibáim. És nem akarom egész életemben hordozni a pusztító dühöt sem."

Ettől még persze Greavesnek ugyanúgy hiányzik a férje. "Minden nap hiányzik, egészen megrázóan. Mi voltunk azok, akik megtalálták a társukat az életben."

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.