https://444.hu/assets/20131222_BGA4007.jpg

És akkor a tekintetes miniszter úr egy asztalhoz ült a szegényekkel

publicisztika
2013 december 23., 06:26
comments 149

Már pénteken sem értettem teljesen, hogy mi a bánatra gondolt a Református Szeretetszolgálat, amikor meghívót küldtek erre a hiltonos rendezvényre.

Azt írták, hogy

„Nagy szeretettel hívjuk meg arra a sajtónyilvános alkalomra, melyen Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és más közéleti személyiségek vacsoráznak együtt rászoruló gyermekekkel (...) Negyven nehéz körülmények között élő gyermeket ajándékoz meg a Református Szeretetszolgálat egy különleges vacsorával, melynek fővédnöke Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. A Hilton Budapestben megrendezésre kerülő alkalomra határon túli és belföldi gyermekek érkeznek, akik egy felejthetetlen estét töltenek a szállodában, ahol interaktív gyermekműsorral és ajándékokkal várja őket a szervezet. (...) Program: Fővédnöki megnyitó, Gyerekműsor, Vacsora, Nyilas Misi-Pakkok átadása.”

Ez így leírva is elég borzalmas.

Fogják a szegény gyerekeket, és egy estére megmutatják nekik, hogy milyen a luxus a HILTONBAN.

A HILTONBAN.

(1982, tényleg.)

És ott lesz egy csomó fontos ember, köztük a Miniszter Úr is. És a Miniszter Úr egy asztalnál fog vacsorázni ezekkel a szegény gyerekekkel. Hát nem fantasztikus ember? És akkor a Nyilas Misi-Pakkról még szó sincs. Azzal mintha már direkt ironizálnának szegényeken.

Érthetetlen. Itt direkt a Népszavának és Szanyi kapitánynak (meg persze a Jobbiknak) akarnak témát adni, vagy konkrétan elmeháborodottak dolgoznak a minisztériumi stábban?

Miért nem viszik el őket a Disney jégtánc izére, vagy vesznek nekik internetet? Szóval valamit, aminek örülnének vagy amiből valami kis hasznuk származna? Most komolyan, hány 11 éves kissrácot hat meg, hogy calvadossal ízesített gombamártással eheti a csirkemellfilét? (A szerkesztő megjegyzése: Ráadásul a Hilton konyhája még magyar viszonylatban sem túl erős.)

A vasárnap esti vacsorának aztán a várakozásokat is sikerült alulmúlnia. A kormány legendás Youtube csatornájára ez a videó került ki.

Nem nagyon rövid, aki nem akarja végignézni, annak a következőket érdemes róla tudnia:

  • Balog Zoltán nem nagyon érzi, hogy hogy kell beszélni a gyerekekkel. Lehet, hogy a tehetősebbekkel jobban szót értene, ezekkel a szegényekkel nagyon nem megy neki.
  • A Hiltonban akkora a luxus, hogy még a székeknek is ruhája van. Megmutatták a rászorulóknak, hogy hogy kell ezt.
  • Az advent Balog szerint arra való, hogy világosabb legyen az életünkben.

"Magyarországon vannak szegények. Vannak akiknek nem jut annyi, mint másoknak, akik gazdagok. Ez így nincs jól. És ha segíteni akarunk, akkor jó, hogyha látjuk ezt."

– mondja  először Balog elvtárs miniszter úr. Aztán gyorsan elolvassa A protestáns etika és a kapitalizmus szellemét, és így folytatja:

„Az a cél, hogy ti egyszer elvégzitek az iskolát, elmentek még az... esetleg az egyetemre... vagy ki tudja, lesz egy jó szakmátok, és aztán legyen annyi megélhetésetek, hogy a saját gyereketeket el tudjátok hozni ne csak a Hiltonba, el tudjatok menni vele Párizsba is, meg Kolozsvárra is, meg mindenhova, ahova érdemes gyerekeket elvinni. Ehhez segítenek hozzá [a Református Szeretetszolgálat] és nem csak segítenek hozzá, hanem fölhívják a figyelmet. Mások figyelmét is felhívják. Az enyémet is felhívták.”

Ez tényleg nem lehet igaz.

Hahó, srácok, nézzetek körül! Ha végre kihúznátok magatokat a mocsárból a saját csizmátok száránál fogva, akkor ti is idejöhetnétek közénk a melegbe!

– magyarázza Szörnyella de Frász és John D. Rockefeller szerelemgyereke.

Ja, a menü libaerőleves volt zöldséggel, lúdgégetésztával, csirkemellfilé calvadossal* ízesített gombamártással, zöldséges lasagne-val, brokkolirózsával és párolt rizzsel, desszertnek pedig joghurttorta eperöntettel.

Az Origo szerint a gyerekek körében nem aratott osztatlan sikert. Ők a hamburgert meg a gíroszt jobban szeretik. Ezeknek strapálja magát a nagyméltóságú miniszter úr? Gyöngyöt a disznók elé.

* A Calvados a normandiai Calvados régióból származú, különleges minőségű, érleléstől valamint termőhelytől függően igen drága almaborpárlat. (Kábé mint a konyak.) Alkoholtartalma általában 40 térfogatszázalék. Tehát népiesen: TÖMÉNY. Világszerte a gyerekek kedvence.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.