Hát ilyet! Elektronikusan írtak alá egy nemzetközi szerződést!

külföld
2013 december 24., 11:29

esztfinn

Finnország és Észtország megkötötte a világ első, elektronikus aláírással, a távolból szignált nemzetközi szerződését. A történelmi pillanat 2013. december 10-én, délelőtt 11:11 perckor jött el, ekkor hitelesítette másodikként Jyrki Katainen finn miniszterelnök az elektronikus szolgáltatásokról szóló bilaterális megállapodást.

Észt kollégája, Andrus Ansip ugyan hét perccel megelőzte, de hivatalossá Katainen aláírásával vált a dolog.

A két kormányfő mindeközben 90 kilométerre volt egymástól egy tengeröböl két partján, Helsinkiben, illetve Tallinnban.

Ahhoz képest, hogy az elektronikus aláírás már múlt ezredi találmány, eddig nemzetközi szerződés hitelesítésére még sosem használták - bár Obama elnök amerikai törvényt már hitelesített elektromosan. Bill Clinton és Bertie Ahern ír kormányfő pedig már 1998-ban kiadtak egy közös nyilatkozatot, amit elektronikus aláírásukkal hitelesítettek. (Via The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.