Homoszexualitás, kifizetetlen számlák a német neonácik karácsonyfája alatt

külföld
2013 december 24., 16:21
comments 10

Vezetési és pénzügyi válságba került a német szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), a berlini központban dolgozók többségének felmondtak, mert nincs pénz a bérekre, a párt váratlanul lemondott elnökével szemben pedig felmerült a gyanú, hogy szexuálisan zaklatott egy fiatalembert - írta kedden a Der Tagesspiegel.

Holger Apfel az előző héten csütörtökön jelentette be, hogy azonnali hatállyal távozik az elnöki tisztségből, és a szászországi tartományi parlamentben sem vezeti tovább az NPD frakcióját. Lemondását egészségi problémákkal indokolta, azt állította, hogy kiégett a pártban végzett munkában és betegállományba kell mennie. Az elnökség hétvégi ülésén azonban kiderült, hogy más is lehet a háttérben.

Az értekezleten a párt szászországi szervezetének vezetője, Holger Szymanski beszámolt egy fiatal aktivistával folytatott beszélgetéséről, aki azt mondta, hogy a lemondott elnök szexuálisan zaklatta őt. Szymanski megítélése szerint "a fiatal bajtárs szavahihető" - mondta a lapnak az ülés egyik résztvevője.

Az elnökség írásban kért felvilágosítást Holger Apfeltől. Jelezték, hogy amennyiben két héten belül nem válaszol vagy nem tudja hitelt érdemlően cáfolni a vádat, kizárják a pártból. Az NPD szigorúan elítéli a homoszexualitást.

Az NPD-t a vezetési krízis mellett egyre mélyülő pénzügyi válság is sújtja. A héten a pártközpont hét főállású munkatársa közül ötnek felmondtak, mert nem maradt pénz a fizetésükre.

A Bundestag - a törvényhozás alsóháza - februárban leállította a negyedévenkénti mintegy 300 ezer eurós állami támogatás folyósítását folyósítását, mert az NPD nem fizetett be egy több mint egymillió eurós büntetést, amelyet a szövetségi közigazgatási bíróság vetett ki 2012 decemberében a párt gazdálkodásáról szóló pénzügyi beszámoló ellenőrzése során kimutatott szabálytalanságok miatt.

A neonáci pártot közben a betiltás is fenyegeti. A törvényhozás felsőháza, a Bundesrat december elején kezdeményezte az alkotmánybíróságnál az NPD betiltását és felszámolását. A beadvány szerint a párt államellenes tevékenységet végez, és ideológiája rokonságban áll a nemzetiszocializmussal.

A párt a szeptemberi országos parlamenti választáson a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg, támogatottsága visszaesett a négy évvel korábbi 1,5 százalékhoz képest. Jelenleg két tartományban - Szászországban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában - rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.