Hitének elhagyása miatt halálra ítélthetnek egy bloggert Szaúd-Arábiában

külföld
2013 december 26., 06:23
comments 14

Raif Badawi ellen még 2008-ban indult eljárás. Akkor indította el honlapját, Szabad Szaúdi Liberálisok címmel. Elég hamar őrizetbe vették, és kikérdezték. Vallási vezetők is nekimentek, hitetlennek és hitehagyottnak bélyegezték.

2012 júniusban került végül börtönbe, az iszlám vallás megsértésének bűncselekménye miatt. Hét év börtönre és 600 korbácscsapásra ítélték. Ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen.

A dolog nem sült el jól, az ügyében másodfokon eljáró bíró ugyanis hitének elhagyásában találta bűnösnek Badawit, amiért halálbüntetés jár az országban. Badawi felesége elsőnek még a halálbüntetés tényét erősítette meg a CNN-nek, később pontosított arra, hogy a bíró csak az ítélettel küldte tovább a legfelsőbb bíróság elé.

photo_camera Badawi (via amnesty.org)

A férfi mellett korábban kiállt az összes ismert nemzetközi jogvédő szervezet, az Amnesty International közleménye szerint Badawival történtek világosan mutatja, hogy azok ellen lépnek fel fenyegetően az országban, akik a Szaúd-Arábiában tapasztalható viszonyokról szeretnének vitát nyitni. (via CNN)

A világon jelenleg 13 országban jár halálbüntetés azért, ha valaki nem hisz az államvallás dogmájában, Szaúd-Arábia az egyik ilyen hely.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.