Véres piranhatámadás és tömegével pusztuló delfinek

ÁLLAT
2013 december 26., 07:42

Rövid időn belül két, a vizek világáról szóló hír is kijött MTI-ben, ezeket összekötve közöljük:

A piranhák készülnek valamire Argentínában

Több mint hatvanan sebesültek meg könnyebben piranha halak támadásában az argentínai Paraná folyóban - közölte a helyi sajtó szerdán.

Ez volt az első támadás az idei nyári szezonban, mondta el Gustavo Centurión, a Buenos Airestől mintegy 300 kilométerre északra fekvő Rosario kórházának orvosa, aki szerint különösen agresszív volt a támadás.
A szakembernek elsősorban a lábukon és a kezükön megharapott fürdőzőket kellett ellátnia. Néhányukból a piranhák szó szerint kiharaptak kisebb húsdarabokat, mondta el még az orvos.

2013 nem a delfin éve

Több mint ezer delfinnel végzett egy vírus idén az Egyesült Államok keleti partjainál New Yorktól Floridáig, derült ki az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) egy tengerbiológusának írásából.

Erin Fougeres a Miami Heraldban írta meg, hogy  a kanyaróhoz hasonló vírus "jelentős hatással" van a palackorrú delfinekre, amelyek közül ebben az évben jóval több pusztult el, mint a kórokozó keltette járvány legutóbbi kitörésekor, az 1980-as évek végén. Akkor 740 példány veszett oda.

Az ezer elhullott állathoz még hozzá kell adni azokat az egyedeket, akik a nyílt tengeren pusztultak el, és tetemük nem vetődött partra. Erin Fougeres szerint tehát a 2013-as járvány valójában jóval több mint ezer delfinnel végezhetett.
Az még nem világos, hogy a kórokozó mitől vált ennyire gyakorivá a hideg idő beálltával dél felé vándorló cetfélék körében.

"Legutóbb mintegy 25 évvel ezelőtt fordult elő hasonló, és a járványt túlélt állatoknak rendelkezniük kellett természetes antitestekkel. Az új példányok azonban kiszolgáltatottak, és lehet, hogy nem tudnak védekezni"

- mondta Fougeres.

De szerinte annak a lehetőségét is figyelembe kell venni, hogy a delfinek a globális felmelegedés vagy a környezetszennyezés miatt érzékenyebbek idén, mint más években.

A NOAA adatai szerint 2010-ben hozzávetőleg 40 ezer palackorrú delfin élt az amerikai partok mentén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.