Ha nem viszed vissza a könyvtári könyvet, lecsuknak

Bekeményítettek az amerikai könyvtárak: Texasban előállítottak egy férfit, aki

nem vitte időben vissza a lejárt könyvtári könyvet.

Jory Enck nem vitt vissza egy tanulmányt, és három éve kijelentkezett a  Copperas Cove-i könyvtárból, erre októberben előállították a könyv miatt. Az AP-nek csak annyit mondott, hogy többet a büdös életben nem teszi be a lábát egy könyvtárba sem, inkább beszerzi a keresett könyvet az Amazonon. Encket 200 dolláros óvadék fejében engedték szabadon.

Az egyre szűkösebben gazdálkodó önkormányzatok egyre keményebb lépésekre szánják el magukat. Csak Texasban a lejárt könyvek miatt 18 millió dollárt (azaz 996 ezer könyvet) buktak a könyvtárak.

Fotó: Brewbooks / Flickr

Szeptember óta egy törvény értelmében a könyvtári könyv visszavitelének elmulasztása lopásnak számít, és a bűnös 100 dollárral is sújtható. Copperas Cove-ban (kb. 100 km-re északra Austintól) 2002 óta 200 dolláros bírság jár tételenként, ha valaki az írásbeli felszólítás után 20 nappal sem fizeti be a büntetést. Ha ezt sem fizetik be, körözést adnak ki ellene.

Más államokban is van hasonló törvény, például Vermontban és Maine-ben, Iowában pedig egy hétig kellett ülnie egy könyvtári brigantinak, aki 11 könyvet és hat cd-t nem vitt vissza. A rendőrök egy 4 évest is felkerestek a freeporti könyvtárban a család négy lejárt, 80 dollárnyi könyvéért, Charltonban pedig egy 5 éves kisfiún kerestek egy könyvet.

Újpesten egyébként nincs könyvesbolt.

(Politico)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.