Matyi lemondott

futball
2013 december 27., 15:35
comments 9

A PMFC tulajdonosa (pontosabban 2007 óta a pécsi futballklubot működtető kft. tulajdonosa) ma egy 3 perces sajtótájékoztatón bejelentette, hogy január 1-től már nem ő a tulajdonos.

pmfc1

Mint mondta, a pécsi klubot a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. a Matias Borászattal kötött megállapodás alapján tudta támogatni, de szerinte a bank nem tartotta be a szerződés feltételeit, és ellehetetlenítette a működést. Matyi perel, mert szerinte hazudott neki a partner.

„A Széchenyi Bank üzleti etikátlanságára, ilyen szintű mellébeszélésre és felelőtlen hazudozásra nem voltam felkészülve. Természetesen a jogi lépéseket az ügyben megtettük.”

Matyi Dezső 1989 őszén a Kossuth Kiadó bizományosaként kezdte, 15 évvel később pedig az Alexandra könyvkiadó és -terjesztő vállalat feje lett. Jóban volt Toller Lászlóval, Pécs volt szocialista polgármesterével. Évek óta Magyarország 100 leggazdagabb embere között van, idén a Napi Gazdaság szerint az ország 52. leggazdagabb üzletembere volt.

A csapatnak új tulajdonost a város önkormányzatának kell találnia. A PMFC 2011-ben jutott vissza az NB 1-be, és a tulajdonos állítólag több mint 1 milliárd forintot költött rá. A csapat most hetedik a bajnokságban.

A pécsi városvezetést meglepetésként érte Matyi pénteki bejelentése. Az önkormányzat szerint azért is meglepő ez a lépés, mert a klubtulajdonos két hete személyesen egyeztetett a csapat jövőjéről Páva Zsolt polgármesterrel, és akkor sem említette, hogy ilyen szándékai lennének.

A város vezetése jelezte, elvárta volna, hogy Matyi Dezső előzetesen tájékoztassa szándékairól, annak ellenére is, hogy Pécsnek csak néhány százalékos tulajdonrésze van a csapatot működtető kft.-ben. Az önkormányzat most többek között azt szeretné tudni, hogy a tulajdonosnak mi a szándéka többségi tulajdonrészével,

„Eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére? Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel.”

Az önkormányzat azt is szeretné tudni, pontosan hogyan áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.

(Hír24, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.