Az idős magyarok is verik egymást

2013 december 28., szombat 6:53
2

A párkapcsolati erőszak az idős emberek körében is jelen van - írja a Népszabadság egy nemzetközi kutatás alapján.

A kutatás magyarországi részében 82 rendőrségi aktát elemeztek. A 2008 és 2012 között Budapesten és három megyében történt esetek áldozatai 60 évesnél idősebb nők voltak, a bántalmazást pedig a jelenlegi vagy a volt férj, illetve élettárs követte el.

Az esetek

  • 83 százalékában fizikai
  • 46 százalékában érzelmi bántalmazás történt
  • szexuális erőszak az esetek 5 százalékában fordult elő.

A következmény

  • 24 százalékban közepes
  • 40 százalékban súlyos sérülés volt
  • az esetek 1,2 százaléka halállal végződött.

Ez nem azt jelenti, hogy négy év alatt ennyi eset történt, az időskori bántalmazások arányát a magas látencia miatt nehéz megbecsülni vagy nemzetközi viszonylatban összehasonlítani

- mondta a lapnak Tóth Olga szociológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa. Szerinte Magyarországon rossz a helyzet, itt volt ugyanis a legmagasabb - 75 százalék - azoknak esetek aránya, ahol maga az áldozat kért segítséget a rendőrségtől. A szociális vagy egészségügyi intézmények az esetek 12 százalékában jelezték a rendőrségnek a bántalmazást.

A többi vizsgált országban épp fordított volt az arány: az esetek háromnegyed részében valamilyen szociális vagy egészségügyi intézmény értesítette a rendőrséget. Ezekben az országokban erősebb az intézményi együttműködés, képzettebbek a szakemberek, és fontosabbnak tartják, hogy lépjenek az idős áldozatok érdekében, ráadásul több olyan intézmény is van, ahol az áldozatok menedéket találhatnak - mondta a szociológus. (MTI/Népszabadság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt