26 éves nő gyilkolhatott a volgográdi pályaudvaron

Tbg
Terrorizmus
2013 december 30., 07:58
comments 1
  • Egyelőre vagy egy nőt, vagy egy férfit gyanúsítanak a volgográdi pályaudvaron történt merénylettel.
  • Hősként ünneplik azt a rendőrt, aki az életét áldozta fel, hogy megállítsa a terroristát.

Egy dagesztáni, 26 éves nő, bizonyos Okszana Aszlanova (Oksana Aslanova) robbantotta fel magát vasárnap Volgográdban. A merényletben 14-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. A nőnél 10 kg TNT volt.

photo_camera Okszana Aszlanova

A Voice of Russia értesülése szerint Aszlanova tabaszaran nemzetiségű. Ez egy kétszázezres, szunnita vallású népcsoport az Észak-Kaukázusban, az orosz föderációhoz tartozó dagesztáni köztársaságban. Az információt egyelőre nem erősítették meg.

A nő egy helyi, nemrégiben meggyilkolt hadúr felesége volt, de nem ő volt az első férje, többször házasodott. A férfit egy különleges akció keretében ölték meg az orosz hatóságok. A nőt már 2012 óta keresik.

Aszlanova 1987-ben született Türkmenisztánban, később a kaukázusi Dagesztánba költözött, Derbent városába és pedagógiát tanult az állami egyetemen.

Egy csecsen radikálissal házasodott össze, aki a Juznyaja nevű szervezet tagja volt, de 2008-ban megölték. A nő ezután a banda vezetőjének, Gaszan Abdulajevnek lett a felesége.

photo_camera A robbantás kívülről.

Más beszámolók szerint a taskapúri Iszrapil Validzsanovval is összeházasodott, aki Amir Haszanként vált ismertté, őt 2011-ben ölték meg az orosz biztonsági erők.

2012 márciusa óta nincs információ a "fekete özvegyről", aki túlélte férjeit. Feltehetően ekkor kezdték el kiképezni a mostani öngyilkos merénylet elkövetésére.

Férfi is lehetett a merénylő

Egy másik elmélet szerint az elkövető egy férfi volt, erről az Interfax orosz hírügynökség értesült. Eszerint a férfi egy hátizsákban vitte a robbanószert az állomásra. Bár a nevét azonosították, az Interfaxnak nem nevezték meg.

photo_camera Dimitrij Makovkin

Állítólag egy fel nem robbant kézigránátot és egy pisztolyt is találtak a helyszínen.

Közben hősként ünneplik azt a 29 éves rendőrt, akinek köszönhetően valószínűleg többen is az életüket köszönhetik. Neki lett gyanús a terrorista, aki azért nem jutott keresztül a biztonsági kapun, mert észrevették. Dmitrij Makovkin másodpercekkel a robbanás előtt a merénylő felé futott, számoltak be szemtanúk.

(VoiceOfRussia, Daily Mail)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.